Από το 1994 η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού έχει αναγνωρισθεί επισήμως από την Ελληνική Κοινωνία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ως Γενοκτονία των Ποντίων ορίζουμε τα βίαια μαζικά και φονικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι και τη δημιουργία του σύγχρονου τούρκικου κράτους, δηλαδή τους διωγμούς τις εξαντλητικές πορείες εξόντωσης, τα τάγματα καταναγκαστικής εργασίας, τις λεηλασίες και τις εν γένει βιαιότητες της δεύτερης δεκαετίας και των αρχών της τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα.
Αυτή η κατάσταση φανατισμού και ακραίας βίας είχε ως τραγικό αποτέλεσμα την δολοφονία περίπου 353.000 Ελλήνων του Πόντου.
Σήμερα ως Έλληνες οφείλουμε να θυμόμαστε, να αναλογιζόμαστε, να τιμούμε και κυρίως να διαφυλάττουμε την μνήμη των θυμάτων.
Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα ο Δήμος Τυρνάβου έχει ήδη δεσμεύσει χρήματα στον προϋπολογισμό, ώστε άμεσα να ανεγερθεί μνημείο ως ένδειξη τιμής και μνήμης στα θύματα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.