Ξεκινά με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία με την επιτροπή των ακαδημαϊκών που συγκρότησε ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, η σύνταξη της πρώτης ολοκληρωμένης έκθεσης- πρότασης των Ολλανδών συμβούλων, της εταιρείας HVA International, που κλήθηκαν από την κυβέρνηση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την αντιπλημμυρική θωράκιση και ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Στόχος είναι η πρόταση για τα άμεσα μέτρα να κατατεθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ όπως τονίζει  ο Θεοφάνης Γέμτος, ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής, πρόκειται για μια σειρά από «δαιδαλώδη προβλήματα», στα οποία εμπλέκονται διάφοροι τομείς.

«Συμβάλλουμε με τις γνώσεις μας»

«Ο νέος περιφερειάρχης ζήτησε τη βοήθειά μας, σε επίπεδο συμβουλών, προτάσεων και αναλύσεων δεδομένων, πάνω σε διάφορα ζητήματα που αφορούν στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τα τεχνικά έργα κ.α. Ο καθένας από εμάς μπορεί με τις γνώσεις του να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της περιοχής», αναφέρει ο κ. Γέμτος, σχολιάζοντας ότι ήδη η επιτροπή συνεργάζεται με τους Ολλανδούς συμβούλους.

«Η κάθε περιοχή στη Θεσσαλία έχει και διαφορετικά προβλήματα τα οποία έχουν γιγαντωθεί και ο πληθυσμός δεν ξέρει πως να τα αντιμετωπίσει. Ένας παραγωγός ο οποίος πρέπει να αρχίσει να καλλιεργεί ξανά, να εκτρέφει ζώα, τι ασφάλεια έχει ότι δε θα ξανασυμβεί η ίδια καταστροφή; Κάτω από αυτές τις συνθήκες πώς μπορεί να αναλάβει νέα ρίσκα; Γιατί θα δοθούν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις αλλά υπάρχει και μεγάλο προσωπικό ρίσκο. Είναι ρίσκο να ξανασπείρεις. Όσοι πωλούν σπόρους και φυτοφάρμακα έχουν πιστώσει τους αγρότες με εκατομμύρια ευρώ. Οι τελευταίοι μετά την καταστροφή δεν μπορούν να πληρώσουν και έρχεται η περίοδος να ξανασπείρουν. Πώς θα τους ξαναπιστώσουν; Eίναι ένα τεράστιο πρόβλημα», τονίζει.

Ξεκινά η σύσταση υποεπιτροπών – Τέλη Νοεμβρίου η πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Έλληνες επιστήμονες της επιτροπής είχαν συνάντηση με τους εκπροσώπους της ολλανδικής εταιρείας. Έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, άμεσα, ενδιάμεσα και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την HVA International, και πλέον ξεκινά η σύσταση υποεπιτροπών που θα εξετάσουν τα επιμέρους θέματα. «Είναι τόσα πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία στον Κάμπο πρέπει πάλι να ξαναλειτουργήσουν με τη βοήθεια του κράτους», λέει.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα συμπεράσματα της προκαταρκτικής έκθεσης των Ολλανδών προς την κυβέρνηση ήταν αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί μέχρι και σήμερα. Επικάλυψη αρμοδιοτήτων, φραγμένα αρδευτικά κανάλια, κακοτεχνίες σε κρίσιμα έργα, μισοτελειωμένες υποδομές και απραξία των δασαρχείων είναι μερικά απ’ αυτά.

Μέτρα σε τρία στάδια για τη θωράκιση και ανασυγκρότηση του Θεσσαλικού Κάμπου

Οι ομάδες έχουν καταλήξει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα και με βάση αυτά θα προταθούν λύσεις σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στάδιο. Ο Έλληνας επικεφαλής της HVA, Μιλτιάδης Γκουζούρης, σε δηλώσεις του έχει πει: «Προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Έχουμε φέρει ανθρώπους από το εξωτερικό συν αυτούς που έχουμε εδώ, θα φέρουμε και άλλους αν χρειαστεί ώστε να «τρέξουμε». Γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι πριν να έρθει ο βαρύς χειμώνας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να υπάρξει κάποια πρώτη εκτίμηση. Στην περιοχή υπάρχει ήδη μια υποδομή, καλή, κακή, μέτρια δεν έχει σημασία. Συνεπώς, σχετικά γρήγορα μπορούν να ληφθούν κάποια πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα».

iefimerida.gr