Ολοκληρώθηκε ακόμα μια σημαντική πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.», από 25-28 Μαΐου, το 4ήμερο SummerSchool για τα Αρωματικά - Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου: Καλλιέργεια, Μεταποίηση & Αξιοποίηση Ελληνικών Αρωματικών Φυτών.

Με τη συμμετοχή μικτού ακροατηρίου, αποτελούμενο από  γεωπόνους-γεωτεχνικούς, μηχανικό περιβάλλοντος, κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, υφιστάμενους και υποψήφιους καλλιεργητές Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, χημικούς, φαρμακοποιούς, μεταποιητές, διακινητές φυσικών προϊόντων και απλούς πολίτες, το 4ήμερο Summer School, εντάσσεται στο Έργο Olympus+ και  χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

 

Η Δράση του SummerSchool (Δράση 3), διενεργήθηκε στα πλαίσια ενός ιδιαίτερα σημαντικού και πρωτοπόρου Έργου με τίτλο: «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+», που έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο, στα όρια του Δήμου Ελασσόνας, με δικαιούχο και συντονιστή Φορέα το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

Ήταν μια συνεργασία του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.», με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», τον ΧΟΠΣ Σπαρμού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η κατάρτιση πραγματοποιήθηκε από ειδικούς στην καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την αξιοποίηση των φυτών, αλλά και στην επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται γύρω από αυτά και συγκεκριμένα, από τους Dr. Ελένη Μαλούπα (Διευθύντρια ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), Dr. Κατερίνα Γρηγοριάδου (Ερευνήτρια ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), Dr. Ανδρέα Οικονόμου (Ψυχολόγος-Καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ) και Νέλλη Οικονόμου, στο Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας και στην Αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι του Δικτύου "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" κ.κ. Κώστας Σκριάπας, Κώστας Φουρκιώτης και Θωμάς Αστερίου, εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους όσον αφορά τη προετοιμασία και διοργάνωση του 4ήμερου SummerSchool από την ΑΕΝΟΛ Α.Ε. και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους, τόσο στον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. κ. Ελευθέριο Φουρκιώτη όσο και στα στελέχη του οργανισμού που υλοποίησαν με ιδιαίτερη επιτυχία, μία από τις πλέον σημαντικές δράσεις του έργου Olympus+ για τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου.

Η μεγάλη συμμετοχή  και το ενδιαφέρον των δεκάδων εκπαιδευόμενων, αφήνει θετικό αποτύπωμα για την περιοχή, παρέχοντας εξειδικευμένη εκπαίδευση των παραγωγών και τη δημιουργία επιχειρηματικότητας στην περιοχή, πάνω στον «πολλά υποσχόμενο» κλάδο των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών.

Τέλος έντονο ήταν και το ενδιαφέρον του Δήμου Ελασσόνας και του Δημάρχου κ. Νίκου Γάτσα προσωπικά, που φιλοξένησε το SummerSchool στις αίθουσες του Κέντρου Δια βίου Μάθησης και στην Αίθουσα Τοπικού Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας, αποδεικνύοντας την υποστήριξη  του έργου Olympus+ συνολικά, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον για τη στήριξη των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα και τη δημιουργία  επιχειρηματικότητας, σε έναν πολύ σημαντικό κλάδο, όπως είναι η καλλιέργεια των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στον Όλυμπο, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες.