Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει ο νέος δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος, σχετικά με όσα είχε δηλώσει για την οικονομική διαχείριση Καλογιαννη στον Δήμο Λαρισαίων.

Μιλώντας στην Ελευθερία (Λένα Κισσαβου) έγινε ακόμη πιο σαφής: "Η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στα οικονομικά του δήμου είναι άμεση προτεραιότητα μας προκειμένου να γνωρίζουν όλοι την αλήθεια. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, παρουσιάσαμε με στοιχεία που δεν αμφισβητήθηκαν - άσχετα αν έγινε προσπάθεια να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα-, τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς μας. Ταμειακά διαθέσιμα σε ένα επίπεδο που δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της πόλης, αυξημένες υποχρεώσεις πληρωμών του δήμου και μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών. Αργός ρυθμός υλοποίησης έργων, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται από χρoνιά σε χρονιά και ιδιαίτερα χαμηλή απορροφητικότητα ευρωπαϊκό κονδυλίων. Αυτά δημιουργούν έναν προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας, φουσκωμένο με εκατομμύρια εσόδων και εξόδων χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Μας ανησυχεί το μηδενικό αποθεματικό του Δήμου αλλά και η προσπάθεια της απελθούσας δημοτικής αρχής να κλείσει συμβάσεις μετά τις δημοτικές εκλογές και στο μεσοδιάστημα μέχρι την παράδοση στην εκλεγμένη Αρχή.

Θέλουμε καθαρές κουβέντες με τους πολίτες και απόλυτη και φανερή η εικόνα των οικονομικών του Δήμου. Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση, είναι προφανές ότι το οικονομικό κλείσιμο της χρονιάς παρουσιάζει και τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα για τον Δήμο και για τον λόγο αυτόν θα θυμίζω ότι η πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού είναι υποχρεωτική από το νόμο. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε το δικό μας στίγμα γιατί, όπως είναι γνωστό, στον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από την αρχή Καλογιάννη δεν μας επιτράπηκε να έχουμε την παραμικρή συμμετοχή, γεγονός που θεωρώ ότι δε συμβαδίζει με την στοιχειώδη πολιτική ευγένεια.

Πυρά ο Μαμάκος είχε και για τα λεγόμενα έργα αστικής κινητότητας (το γνωστό ΣΒΑΚ) κατηγορώντας την απελθούσα δημοτική αρχή για άστοχες και εμμονικές επιλογές που δημιούργησαν προβλήματα, προαναγγέλοντας αλλαγές. "Η καθημερινότητα των πολιτών συνθλίβεται, εγκαταλήφθηκαν ακόμα και οι νέες θέσεις στάθμευσης ώστε να πέσει άσφαλτος σε κάποιους δρόμους για προεκλογικούς λόγους...".

Τέλος, στην ερώτηση πως θα ήθελε να τον θυμούνται οι δημότες στο τέλος της θητείας του, απάντησε "ως έναν χρήσιμο δήμαρχο που συνέβαλε στο να γίνει η Λάρισα σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη...".

Κώστας Τόλης, kosmoslarissa.gr