Στο πλαίσιο του KA1( ΚΩΔ. Πρ/τος ERASMUS 2023-1-EL01-KA121-SCH-000129483) Erasmus+ project A Symphony of Science (ASOS) με έμφαση στη μουσική, το STEM και τη γενική ευημερία, την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία μαθητών/-τριών και καθηγητών/-τριών από το Βέλγιο και τη Ρουμανία επισκέφτηκε το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας, για μια εβδομάδα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες πριν φιλοξενηθούν από τις οικογένειες, την ημέρα του Σαββάτου ξεναγήθηκαν στην ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη ενώ την Κυριακή το πρωί επισκέφθηκαν την εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου Λάρισας όπου γνώρισαν τη βυζαντινή μουσική. Μετά τη λειτουργία, ο κεντρικός ψάλτης της βυζαντινής χορωδίας έδειξε την εντελώς διαφορετική μουσική σημειογραφία και μαζί με κάποιους μαθητές/-τριές μας έψαλλαν ύμνους. Το απόγευμα επισκέφτηκαν το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια δράση του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και να ξεναγηθούν στον Χώρο του Μουσείου.

Τη Δευτέρα, μετά το καλωσόρισμα του Διευθυντή του σχολείου ξεκίνησαν μερικές ασκήσεις για το χτίσιμο της ομάδας και κάθε αντιπροσωπεία παρουσίασε το σχολείο, την πόλη και τον εθνικό ύμνο της παραστατικά. Με τις ωραίες δραστηριότητες προθέρμανσης, όμορφες παρουσιάσεις των Εθνικών Ύμνων και παραδοσιακών χορών η ατμόσφαιρα ήταν καλή και ακολούθησε πραγματική μάχη χορού στην οποία κάθε χώρα έδωσε τον καλύτερο της εαυτό. Atheneum -Oostende -Colegiul Naţional Costache -Negri Galați. Κατόπιν, υπήρξε ένα άλλο εργαστήριο όπου δόθηκαν στους μαθητές εργαλεία web 2.0 και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να φτιάξουν οι ίδιοι μουσική με το smartphone ή τον υπολογιστή.

Στη συνέχεια, ημέρα Τρίτη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Μετέωρα σε ομάδα ειδικών μοναστηριών ( Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου και Ιερά Μονή Ρουσάνου) χτισμένη πάνω σε βράχια που κάνουν τα μοναστήρια να φαίνονται σαν να αιωρούνται στον αέρα. Το 1988 στα Μετέωρα δόθηκε το καθεστώς της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι ήχοι της φύσης εκεί είναι αγνοί και ανέγγιχτοι, κάτι που τους κάνει να ακούγονται σαν μουσική στα αυτιά.

Την Τετάρτη, έγινε επίσκεψη στο JOIST INNOVATION PARK στη Λάρισα για εξερεύνηση στις Νέες Τεχνολογίες και προσπάθεια να δημιουργήσουμε νέα ψηφιακά περιβάλλοντα. Το απόγευμα, επίσης, πραγματοποιήθηκε συναυλία κλασσικής μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού του σχολείου μας κ. Νικολαϊδη Ν.

Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο στο Δίον με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα τοπικής και εθνικής κληρονομιάς με παγκόσμια απήχηση. Οι μαθητές στο αρχαιολογικό πάρκο πραγματοποίησαν συγκινητικό δρώμενο με χορό και τραγούδι βασισμένο σε αρχαία τραγωδία με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών κ. Γιαλαμά Α. και κ. Ντάλλα Μ. Η μέρα μετά την άρτια εκπαιδευτική δράση έκλεισε με επίσκεψη στο Κάστρο του Πλαταμώνα.

Την Παρασκευή, οι φιλοξενούμενοι παρακολούθησαν μαθήματα στα Τμήματα Ένταξης και ακολούθησε ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Το πρόγραμμα Erasmus ολοκληρώθηκε με πολλαπλά οφέλη σε όλους, προσφέροντας καινούργιες γνώσεις, εργαστήρια, εκδρομές, γέλιο, χαρά, διασκέδαση!

Ολοκληρώθηκε μια ακόμη όμορφη φιλοξενία συναδέλφων/-ισσών και μαθητών /-τριών, μια υπέροχη εμπειρία και όμορφες στιγμές που ανταλλάχτηκαν με διάθεση, σεβασμό και τον διαφορετικό παλμό δημιουργικότητας κάθε χώρας !