Με δήλωσή της επισημαίνει την μετακύληση ευθυνών από την Κυβέρνηση στους ΟΤΑ σχετικά με την πυροπροστασία των ακινήτων, η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΔΟΚ ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, αναφέροντας τα εξής:

«Η εκπόνηση και η υλοποίηση του σχεδίου για την πυροπροστασία της χώρας δεν γίνεται με πυροτεχνήματα και προχειρότητα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μόλις στις 15 Μαρτίου, σε συνέχεια της από 19/05/2023 ΚΥΑ του ΥΠΕΝ έθεσε ασφυκτικές προθεσμίες για τη σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι 31 Μαρτίου 2024 και την υποβολή δήλωσης εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας μέχρι30 Απριλίου 2024.

Παρά την παράταση των προθεσμιών για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων κατά ένα μήνα, οι Δήμοι της χώρας και οι εργαζόμενοί τους έχουν αφεθεί χωρίς καμία υποστήριξη και καθοδήγηση, να προσπαθούν να ερμηνεύσουν την ΚΥΑ και να ανταποκριθούν σε όσα ορίζει, με τις Υπηρεσίες βαθιά υποστελεχωμένες.

Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, βρίσκονται σε απόγνωση. Επωμίζονται υποχρεώσεις χωρίς έγκαιρη και επίσημη ενημέρωση. Ο κίνδυνος να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν σε όσα ορίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι μεγάλος.

Με την θερινή περίοδο προ των πυλών, η θωράκιση της χώρας μας απέναντι στις πυρκαγιές δεν μπορεί να επιτευχθεί με την απλή μετακύλιση των ευθυνών της Πολιτείας σε Δήμους και πολίτες.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς στήριξη με πόρους και προσωπικό, χωρίς ενημέρωση, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών καλούνται να δώσουν άμεσα λύση στο χάος που έχει προκληθεί.