Σε ακόμα μία κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, για τους περισσότερους από 3.500 επιλαχόντες των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης του 2018, προχώρησε ξανά η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Υπενθυμίζεται ότι η Λαρισαία Βουλευτής, με συνεχείς κοινοβουλευτικές και δημόσιες παρεμβάσεις, ήδη από τον Ιούλιο του 2020, έχει επανειλημμένως αναδείξει το πρόβλημα, ζητώντας -προ ετών και συνεχώς- από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο διασφάλισης κονδυλίων, προκειμένου να εγκριθούν όλοι οι επιλαχόντες αγρότες των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης της Δράσης 4.1.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014- 2020.

Αφορμή για την κατάθεση νέας Ερώτησης στη Βουλή από την Ε. Λιακούλη, υπήρξε η νέα Επιστολή που απέστειλε η συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Βόρειας – Κεντρικής – Νότιας Ελλάδας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επαναφέροντας μετ’ επιτάσεως τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, για έγκριση των επιλαχόντων και μεταφορά των αναγκαίων κονδυλίων.

Στην Ερώτηση, η Ε. Λιακούλη επαναλαμβάνει, όπως όλα αυτά τα χρόνια, ότι «είναι απαραίτητη η άμεση δρομολόγηση της ανακατανομής διαθέσιμων κονδυλίων, τη στιγμή μάλιστα που έχουν λήξει οι αιτήσεις πληρωμής των ήδη εγκεκριμένων σχεδίων βελτίωσης για το ελάχιστο 20 %. Ταυτοχρόνως, η Κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει τάχιστα, για πρόσθετες δυνατότητες χρηματοδότησης, βάσει χρημάτων που έχουν περισσέψει από άλλες δράσεις, παλιά προγράμματα του ΠΑΑ ή άλλες χρηματοδοτικές πηγές».

«Είναι αναγκαίο να εγκριθούν όλοι οι επιλαχόντες αγρότες, με επιπλέον κονδύλια, καθώς τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια βελτίωσης έχουν ετοιμότητα και μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα», υπογραμμίζει η Ε. Λιακούλη, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει «τα πολλαπλά διαδοχικά πλήγματα στους αγρότες της Λάρισας, που έχουν περιέλθει σε οριακό αδιέξοδο επιβίωσης, από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και τους καταστροφικούς κυβερνητικούς χειρισμούς ως προς τη νέα ΚΑΠ».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, ζητά από την Κυβέρνηση συγκεκριμένα στοιχεία και ξεκάθαρες απαντήσεις για:

-την απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος σχεδίων βελτίωσης της Δράσης 4.1.1,

-τους λόγους, για τους οποίους το πρόβλημα διαιωνίζεται άλυτο, με την Κυβέρνηση να αδιαφορεί για το δίκαιο αίτημα των επιλαχόντων αγροτών, στερώντας από τον πρωτογενή τομέα τα οφέλη των επενδυτικών σχεδίων,

-τις άμεσες ενέργειες για να επιλυθεί τώρα, το μείζον αυτό θέμα, να διασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι και να εγκριθούν όλοι οι επιλαχόντες αγρότες.