Σε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ε. Αυγενάκη, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη άμεσης έκδοσης απόφασης για τη de minimis αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών του δήμου Τεμπών, κατά το παράδειγμα των συναδέλφων τους από τη Μαγνησία.

Όπως επισημαίνει η Ευαγγελία Λιακούλη στο κείμενο της ερώτησής της:

«Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών έχουν πλήξει βάναυσα τους αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας και κυρίως του Συκουρίου, του οποίου η τοπική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εν λόγω μονοκαλλιέργεια.

Επιπρόσθετα, οι παγετοί των τελευταίων ετών, αλλά και φέτος οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις, οδήγησαν για ακόμη μία χρονιά στην έξαρση της ασθένειας της φόμοψης (μύκητας Fusicoccum amygdall), ο οποίος είχε παρουσιαστεί και τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα κατά την καλλιεργητική περίοδο 2017-2018, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παραγωγής αμυγδάλου.

Όπως, μάλιστα, επισημαίνει ο Σύλλογος Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας, οι παραπάνω συνθήκες σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, (περίπου 100% για το κόστος συγκομιδής, 150% για το κόστος άρδευσης, αλλά και τα δυσανάλογα κόστη γεωργικών εφοδίων, καυσίμων κ.λπ.), μαθηματικά, οδηγούν στη μείωση της παραγωγής στην περιοχή, με ένα μεγάλο αριθμό αμυγδαλοπαραγωγών να εξετάζει ακόμη και την έξοδό του από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αφού αυτή κρίνεται πλέον σχεδόν ασύμφορη.

Παράλληλα, ο Σύλλογος καταγγέλλει και την από πλευράς του υπουργείου πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών», αφού οι αντίστοιχοι αμυγδαλοπαραγωγοί της Μαγνησίας, εξασφάλισαν για τους ίδιους λόγους, χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), δυνάμει της ΚΥΑ 710/123176/2023.

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών παράγει περίπου το 1% της παγκόσμιας παραγωγής αμυγδάλου και χρέος της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει ότι αυτό το ποσοστό, αν δε μπορεί προς το παρόν να αυξηθεί, τουλάχιστον δεν θα πρέπει να επιτραπεί η μείωσή του η βουλευτής Λάρισας ρωτά τον αρμόδιο υπουργό μετά και την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα:

-Ποιοι λόγοι οδήγησαν σε μια πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» από την πλευρά του υπουργείου του οποίου προΐσταται, σε σχέση με τη de minimis αποζημίωση καλλιεργητών αμυγδάλου σε όμορους νομούς, ενώ αμφότεροι αντιμετωπίζουν ομοειδή προβλήματα;

-Πως και κυρίως πότε σκοπεύει να αποκαταστήσει αυτήν την καταφανή αδικία, σε βάρος των αμυγδαλοπαραγωγών του ν. Λάρισας, εκδίδοντας κατά το δυνατό γρηγορότερα αντίστοιχη απόφαση για τη de minimis αποζημίωσή τους, προκειμένου να καλυφθεί το απολεσθέν εισόδημά τους και να αποτραπεί η ερημοποίηση της περιοχής;