Δυναμική παρέμβαση, με αυτοπρόσωπη παράσταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, για να σωθούν από την υποχρεωτική αυτοδίκαιη κατάργηση η Δημοτική Πινακοθήκη, το Δημοτικό Ωδείο και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, όπως επιβάλλει ο αντι-αυτοδιοικητικός Νόμος της Κυβέρνησης.

«Θεώρησα χρέος μου να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, παρά το κοινοβουλευτικό έργο, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ο καθένας με το δικό του θεσμικό ρόλο, για να σώσουμε όλοι μαζί τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου μας. Όλοι μαζί για τη Δημοτική Πινακοθήκη μας. Όλοι μαζί για το Δημοτικό Ωδείο μας. Όλοι μαζί για το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο μας» τόνισε η Λαρισαία Βουλευτής, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ενέργειες που έχει ήδη πραγματοποιήσει στη Βουλή.

Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι «όταν εμφανίστηκε για 1η φορά το Νομοσχέδιο – “χαριστική βολή” στην αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α πριν καν ακόμα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, ως Γραμματέας Κ.Ο.και Υπεύθυνη ΚΤΕ Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,είχα εκδώσει επίσημα δημόσια Ανακοίνωση με την οποία διεκδίκησα, όχι απλώς διορθώσεις, αλλά πλήρη απόσυρση του Νομοσχεδίου.

Στη συνέχεια βεβαίως, μετά την κατάθεση, ως Ειδική Αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις τεκμηρίωσα με σειρά επιχειρημάτων ότι οι διατάξεις έπρεπε να αποσυρθούν.

Το καταψήφισα, ψηφίζοντας ΟΧΙ σε όλα τα σχετικά άρθρα. ΟΧΙ στην υποχρεωτική αυτοδίκαιη κατάργηση των εκατοντάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Δήμων. ΌΧΙ στον αναγκαστικό αφανισμό των Σχολικών Επιτροπών. ΟΧΙ στη βίαιη λύση εκατοντάδων Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων σε όλη τη Χώρα.

“Φωνή βοώντος εν τη ερήμω” μιας Κυβέρνησης που νοιαζόταν μόνο για το κομματικό συμφέρον της, μην διστάζοντας να ποδοπατήσει κάθε ίχνος θεσμικού σεβασμού στον ιερό χρόνο της προεκλογικής περιόδου, με τρεις αράδες δήθεν αιτιολογίας, χωρίς συγκεκριμένα δεδομένα αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης, χωρίς μελέτη για τη σκοπιμότητα και δυνατότητα οριζόντιας εφαρμογής του νέου μοντέλου

«Ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: Αυτός ο Νόμος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μεγάλο “πανηγύρι” γαλάζιων ρουσφετιών, με το οποίο η ΝΔ. έδωσε την εξουσία στον εαυτό της να δίνει ή όχι το “φιλί της ζωής” σε όποιον Φορέα αυτή θα αποφασίζει να σώσει. Δυστυχώς, αποτελεί πλέον Νόμο του Κράτους και βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να δρομολογήσουμε πως, μπροστά στο κυβερνητικό τετελεσμένο, θα καταφέρουμε να σώσουμε τους Δημοτικούς Φορείς, αξιοποιώντας την διάταξη που προβλέπει δυνατότητα κατόπιν αιτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου, με Υπουργική Απόφαση να διατηρηθούν στη ζωή.

Είναι προφανές ότι ο χρόνος κατά τον οποίο συζητούμε το θέμα είναι ο πλέον ανάρμοστος θεσμικά, καθώς βρισκόμαστε στο μεταίχμιο ανάμεσα στις εκλογές και στην εγκατάσταση της νέας Δημοτικής Αρχής, οπότε βαρύνεται το νυν Δημοτικό Συμβούλιο με την ευθύνη να αποφασίσει και να αγωνιστεί για κάτι τόσο καθοριστικό που αφορά το μέλλον. Το είχα τονίσει και στη Βουλή, αλλά η Ν.Δ. δεν άλλαξε γνώμη, κόντρα σε όλους μας, απέναντι ακόμα και στη διαπαραταξιακή αντίθεση της Κ.Ε.Δ.Ε», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη εκτενώς σε συγκεκριμένα δεδομένα για την πολύτιμη λειτουργία των υπό κατάργηση Δημοτικών Νομικών Προσώπων, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας τόνισε με έμφαση ότι «ενώνω τη φωνή μου μαζί σας, συνυπογράφω και εγώ την αναγκαιότητα να σωθεί η Δημοτική Πινακοθήκη μας, το Δημοτικό Ωδείο μας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο μας.

Παραμένω στη διάθεσή σας να συνδράμω στην τεκμηρίωση του αιτήματος. Και θεωρώ θεσμικά επιβεβλημένο, ο κ. Υπουργός να εισακούσει το τεκμηριωμένο αίτημά μας και να δώσει πράγματι “σανίδα” σωτηρίας στα Νομικά Πρόσωπα που με το έργο τους, με το αξιέπαινο προσωπικό τους, με την πολυετή προσφορά τους, κοσμούν τον Τόπο μας και προάγουν τον τοπικό πολιτισμό μας».