Στο ετήσιο συνέδριο των Πανελλήνιων Συνδέσμων Αγροτικών Θεμάτων και Φωτοβολταϊκών, στο οποίο συζητήθηκαν θέματα ενέργειας, αποζημιώσεων αλλά και η προοπτική των πρωταγωνιστών του πρωτογενούς τομέα και πραγματοποιείται στη Λάρισα, τοποθετήθηκε απευθύνοντας χαιρετισμό η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας τα εξής:

«Από την πλευρά μου και με την ιδιότητά μου ως Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως βουλευτής ενός κατεξοχήν αγροτικού νομού, θέλω να τονίσω πως καλωσορίζω κάθε προσπάθεια που γίνεται στην κατεύθυνση της προώθησης της ενεργειακής δημοκρατίας.

Θέλω να υπενθυμίσω πως το ΠΑΣΟΚ, πρώτο από όλα τα κόμματα, μίλησε για την ανάγκη διάχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες, αλλά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τους πολίτες, αφού πάγια και προγραμματική θέση μας είναι πως δεν αρκεί απλά να φτιάχνουμε ‘’φαραωνικά’’ έργα ανανεώσιμων πηγών, τα οποία ωστόσο θα κατέχουν πολύ λίγες μεγάλες εταιρείες.

Ειδικά για τους αγρότες, θέση μας είναι η με κάθε τρόπο υποστήριξη της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ των αγροτών, με προτεραιότητα τους οργανισμούς άρδευσης, τις ομάδες παραγωγών, τα νησιά μας και βέβαια τις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.

Στον πρωτογενή τομέα, λοιπόν, η προσπάθεια θα πρέπει να εστιάσει στο πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων αγροτών την ‘’αυτοπαραγωγή’’, δηλαδή τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, προκειμένου να ξεπεραστεί ένας κρίσιμος παράγοντας που αυξάνει το κόστος παραγωγής, με κρίσιμες συνέπειες όχι μόνο για το εισόδημα των ίδιων των αγροτών, αλλά και για το εισόδημα όλων μας».

Στη συνέχεια η Ευαγγελία Λιακούλη εστίασε στο πρόβλημα της μη ισότιμης και διαφανούς διάχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους αγρότες και μάλιστα σε αντίθεση με τα όσα επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Άρθρ. 22 Οδηγίας για τις ΑΠΕ (ΕΕ) 2018/ 2001).

Παράλληλα, υπενθύμισε πως πάγια τακτική της κυβέρνησης -από το 2019 τουλάχιστον- είναι πως με συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις ο ηλεκτρικός χώρος μοιράζεται με προτεραιότητα σε λίγους, ενώ εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν πολλές καταγγελίες πως ο ΔΕΔΔΗΕ δε δέχεται αιτήματα για μικρά και μεσαία αγροτικά έργα.

Επιπλέον, τόνισε πως πρόσφατα η κυβέρνηση «εξήγγειλε» πάλι «δέσμη μέτρων» για τη «στήριξη» του πρωτογενή τομέα, μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», χρηματοδοτώντας το με μόλις 30 εκ. ευρώ -ένα ποσό το οποίο δεν θα αφορά περισσότερους από 2.000 αγρότες σε όλη τη χώρα- και η βουλευτής χαρακτήρισε «ασπιρίνη» και «σταγόνα στον ωκεανό».

Παράλληλα, η βουλευτής στηλίτευσε και το γεγονός πως στην ίδια κυβερνητική ανακοίνωση προβλέπεται ότι οι αγρότες θα συνδεθούν στους 225 υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τα στοιχεία φανερώνουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των σταθμών δεν διαθέτουν σχεδόν καθόλου ελεύθερο ηλεκτρικό χώρο (!).

«Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά κάνουν σαφές πως η παντελής απουσία σοβαρού ενεργειακού σχεδιασμού, οδηγεί στο να πετάμε από το παράθυρο ουσιαστικά φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, γιατί απλά δεν μπορεί να απορροφηθεί», κατέληξε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ενώ συμπλήρωσε:

«Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων κυρίως σε υποδομές αγροτικών περιοχών, όπως στέγες, στάβλοι κλπ – και όχι αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας- για τον μηδενισμό του κόστους ενέργειας και τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος. Το λέμε χρόνια: δεν μπορεί η πράσινη μετάβαση να είναι τόσο κοστοβόρα για τον φτωχό και τον αγρότη και κέρδος για την ισχυρούς. Και πρέπει κατά προτεραιότητα μεταποιητές, κτηνοτρόφοι, αγρότες, όπως και συνεταιρισμοί να συμμετέχουν σε ενεργειακές κοινότητες. Αλλά και ευρύτερα: Όλοι και όλες θα πρέπει να θυμόμαστε πως η Πράσινη Μετάβαση θα πρέπει να είναι δίκαιη και κτήμα όλων. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή συντελεστεί με όρους λίγων ισχυρών μονοπωλίων και δεν ‘’δημοκρατικοποιηθεί’’ ή δεν θα υπάρξει καθόλου ή θα γίνει με πολύ αργούς ρυθμούς, που δεν θα απαντούν στις προκλήσεις τις Κλιματικής Αλλαγής, ενώ επιπλέον θα εξαφανιστεί από τον χάρτη και μεγάλος αριθμός παραγωγών. Και ως κοινωνία δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε να συμβεί ούτε το ένα, ούτε το άλλο».