Τις πρόσφατες εξελίξεις της επικαιρότητας, κλήθηκε από την εκπομπή ‘Ώρα Ελλάδος’ τουOPEN με τους Αλεξία Τασούλη και Γιάννη Φώσκολο, να σχολιάσει η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για την υπόθεση της παράνομης παρακολούθησης του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη:

-Ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε δημόσια και αναφέρθηκε στην ιδιότυπη πρόσκληση της Κυβέρνησης και στελεχών της ΝΔ της πρώτης γραμμής, να επικοινωνήσει ιδιωτικά και να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί.

-Καταρχήν, εγείρεται μείζον θεσμικό ζήτημα. Η Κυβέρνηση επικαλείται τους θεσμούς, χωρίς ωστόσο να μας εξηγεί γιατί πχ ο κ. Γεραπετρίτης γνώριζε και ποια είναι η θεσμική σχέση του με την ΕΥΠ. Πρότειναν , λοιπόν, να μας ενημερώσουν ‘στο αυτί’. Είμαι σίγουρη ότι αυτό που ήδη αποκαλύφθηκε αλλά και με λεπτομέρειες θα διευκρινισθεί για τον συστηματικό τρόπο με τον οποίο στήθηκε το ‘ανεξέλεγκτο’ των παρακολουθήσεων και η υποβίβαση της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, με μέθοδο και σκοπιμότητα, είναι συγκλονιστικό.

-Στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, έχουν καταγραφεί 17.000 παρακολουθήσεις πολιτών. Πρόσφατα , μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι, εδώ και τρία χρόνια, δεν τηρείται, με ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης, σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο στην ΑΔΑΕ, την μόνη Ανεξάρτητη Αρχή που δύναται να ελέγξει τις αποφάσεις παρακολούθησης. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση υποβιβάζει τους θεσμούς , για να γίνουν όλα ‘ξέφραγο αμπέλι’ !

∙Για τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στον Έβρο:

-Είναι αλήθεια ότι ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ για να πληροφορηθούμε τι ακριβώς συνέβη, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες, σχετικά με τον τρόπο που παγιδεύτηκαν οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες εκεί και τον λόγο που συνέχιζαν να παραμένουν, ενώ αποκαλύφθηκε ότι πολλές οργανώσεις είχαν ήδη ενημερώσει. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία ικανά να πιστοποιήσουν την απόλυτη αλήθεια.

-Όταν συζητούμε για ένα θέμα που η διάστασή του φτάνει στον τραγικό θάνατο ενός πεντάχρονου παιδιού και την ταφή του από την μητέρα του, με τα ίδια της τα χέρια, αυτό αποδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα έχει χρεοκοπήσει. Για ακόμα μια φορά, εξυφαίνεται μπροστά μας μια τραγωδία, χωρίς να έχουμε καταφέρει, ούτε σε εθνικό ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να βρούμε τις ορθές πολιτικές λύσεις .

-Είναι σαφές ότι υπάρχουν κενά στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία ανήκει σε ένα σύνολο πολιτικών, με συγκεκριμένο κώδικα αρχών και αξιών.

-Πρέπει να συζητήσουμε ξανά από την αρχή, όλα τα ζητήματα που αφορούν στον ανθρωπισμό, στον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης αυτών των έκτακτων καταστάσεων, με την εμπλοκή της ΕΕ αλλά και των Διεθνών Οργανισμών .

-Η πολιτική είναι η αντίληψη της ίδιας της ζωής και η αποτυχία διαχείρισης τέτοιων δραματικών περιστατικών μας καθιστά όλους συνυπεύθυνους. Ενώ οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί φάνηκαν ανέτοιμοι και ‘λίγοι’, οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα αποδεικνύονται αποτυχημένες. Μετά από τρία 24ωρα, ακόμα ερίζουμε περί της κυριότητας της νησίδας. ‘Χάνουμε’ το δάσος, λοιπόν, βλέποντας το δέντρο..».