Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στη χώρα μας, πραγματοποίησε στη Βουλή η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, ως Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, επικεντρώθηκε σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στις σχέσεις Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης καθώς και στη νομοθετική διαδικασία που ακολουθείται από τις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, μεταξύ άλλων, έθεσε στην Ευαγγελία Λιακούλη, σημαντικά ερωτήματα όπως ποιες είναι οι αρμοδιότητες μεταξύ Κεντρικής Κυβέρνησης και Περιφερειακών Διοικήσεων και ποιες εξουσίες δίνει η Κεντρική Κυβέρνηση στις Περιφερειακές Διοικήσεις, ποιοι είναι οι υποστηρικτικοί και ανασταλτικοί παράγοντες στη σχέση μεταξύ Κεντρικής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και ποια είναι η διαδικασία έκδοσης κανονισμών και νόμων της Βουλής των Ελλήνων.

Η Γραμματέας της Κ.Ο., αφού ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας της Ινδονησίας για την εποικοδομητική και γόνιμη συζήτηση που διημείφθη, επεσήμανε τα εξής:

«Υποδεχτήκαμε σήμερα με μεγάλη χαρά στη Βουλή των Ελλήνων τα μέλη της Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας της Ινδονησίας και συζητήσαμε μαζί τους εφ’ όλης της ύλης για τις σχέσεις που διέπουν την Κεντρική Κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση.

Θέλω, αρχικά, να συγχαρώ τη χώρα της Ινδονησίας για την ανάληψη της Προεδρίας των G20, για το έτος 2022 και εύχομαι κάθε επιτυχία στο στόχο που έχουν θέσει να συμβάλλουν στην επίλυση των παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Οι σχέσεις μας με την Ινδονησία, βελτιώνονται σταθερά, τα τελευταία έτη, εμβαθύνοντας περαιτέρω τη διμερή μας συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα, όπως οι πολιτικές διαβουλεύσεις, το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Παρά την απόσταση που μας χωρίζει, έχουμε κοινά διλήμματα και μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες για τη δημοκρατία και το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά μου, περιέγραψα το θεσμικό, οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται παγιδευμένη η Αυτοδιοίκηση, χωρίς να διαφαίνεται ‘θέληση για λύση’, από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, διαχρονικά ταυτισμένο με την Αυτοδιοίκηση, έκανε πράξη τις πιο καινοτόμες μεταρρυθμίσεις και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του, στο σύγχρονο περιεχόμενο του θεσμού, ενώ συνεχίζει να δίνει σκληρό αγώνα για να στηρίξει και να προστατεύσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Για εμάς, το μέλλον της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης προϋποθέτει μια γενναία ανατροπή στο Κράτος, βάσει των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, με οικονομική αυτοτέλεια και δημοσιονομική αποκέντρωση, για να δώσουμε ξανά δύναμη και αξιοπρέπεια στην Αυτοδιοίκηση».