Σε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την μη αποκατάσταση των εκατοντάδων βλαβών του αρδευτικού δικτύου, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την φετινή αγροτική παραγωγή, εξαιτίας της αδυναμίας του ΔΕΔΔΗΕ Λάρισας, λόγω της υποστελέχωσης και έλλειψης εξοπλισμού του.

Όπως, συγκεκριμένα, επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της:

«Μείζον πρόβλημα πλέον συνιστά, σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζομένων η ελλιπής στελέχωση του τοπικού υποκαταστήματος του ΔΕΔΔΗΕ στη Λάρισα, όπως και η έλλειψη σημαντικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, με αποτέλεσμα οι ανεκτέλεστες βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των θεομηνιών του Σεπτεμβρίου, να υπερβαίνουν τις 300 (!), θέτοντας σε κίνδυνο πολλές καλλιέργειες.

Ειδικότερα, όπως αναδεικνύουν και ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ, η επιχείρηση αντιμετωπίζει εκτός από το πρόβλημα της υποστελέχωσης και ζήτημα έλλειψης σε ‘’μετρητές, κιβώτια (μάξιγκραφ) κολόνες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί έγκαιρα το πρόγραμμα αποκατάστασης των βλαβών’’, τουλάχιστον επτά μήνες (!) μετά την ολική καταστροφή του φθινοπώρου.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και σε βάθος τουλάχιστον δέκα και πλέον χρόνων, το εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό μειώνεται διαρκώς, χωρίς να αναπληρώνεται από ανάλογες προσλήψεις, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους και τις αρχές του αμέσως επόμενου, ειδικά, το υποκατάστημα Λάρισας θα στερηθεί των υπηρεσιών ακόμη οκτώ έμπειρων τεχνικών, λόγω συνταξιοδότησης.

Συνέπεια των παραπάνω είναι οι παραγωγοί του ν. Λάρισας, μετά τις τεράστιες ζημιές των Daniel και Elias στα αγροτικά τους μηχανήματα, την παραγωγή τους, αλλά και τη γη τους, να αντιμετωπίζουν ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα, η λύση του οποίου τους υπερβαίνει και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους για επαναφορά σε μία καλλιεργητική κανονικότητα, που τόσο έχουν ανάγκη, μετά την φετινή σχεδόν ολική καταστροφή.

Αυτή, μάλιστα, τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος της Λάρισας που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, κυριολεκτικά, δίνει ‘’μάχη με το χρόνο’’, αφού η νέα καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ τα παραπάνω προστίθενται και στα όσα καταμαρτυρούσε η βουλευτής με την υπ’ αριθμ. 3816 και ημερομηνία 15/03/2024 ερώτησή της στη Βουλή, σε σχέση με την ανάγκη επιπλέον αστυνόμευσης στις πλημμυρόπληκτες περιοχές του ν. Λάρισας, εξαιτίας των αυξημένων κλοπών ηλεκτρολογικού υλικού και αγροτικών μηχανημάτων, που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι, η Πολιτεία οφείλει να συνδράμει αποφασιστικά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, τους Λαρισαίους παραγωγούς, προκειμένου να μη χαθεί η παραγωγή ούτε ενός καλλιεργήσιμου στρέμματος από τη λειψυδρία, εξαιτίας των δικών της αβελτηριών και παραλείψεων», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

«Πως σκοπεύει να αναπληρώσει, άμεσα, τα κενά του υποκαταστήματος του ΔΕΔΔΗΕ Λάρισας σε στελέχη και με ποιο χρονοδιάγραμμα- Αν προτίθεται να αποσπάσει, έστω και για ορισμένο χρονικό διάστημα, εργατοτεχνίτες και στελέχη από άλλα υποκαταστήματα του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αποκατασταθούν ΑΜΕΣΑ οι βλάβες στα δίκτυα, οι οποίες μετρούν ήδη πάνω από επτά μήνες και καταδεικνύουν και αυτές με τη σειρά τους την απόσταση που χωρίζει τις ‘’εξαγγελίες’’ της κυβέρνησης για ‘’ανασυγκρότηση’’ της Θεσσαλίας από την υλοποίησή τους!».