Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις ανακρίβειες και τα λάθη της Κυβέρνησης της Ν.Δ., κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων των Αποστράτων Αξιωματικών, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Ειδικότερα, η Λαρισαία Βουλευτής, με τη συνυπογραφή βουλευτών της ΚΟ, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, τεκμηριώνοντας πως στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων, ανακύπτουν πολλαπλά σφάλματα, τόσο στα συντάξιμα χρόνια των συνταξιούχων όσο και στον υπολογισμό των κρατήσεων.

Στην Ερώτηση αποτυπώνεται σωρεία περιπτώσεων συνταξιούχων, με αναλυτικά παραδείγματα, που βρέθηκαν ενώπιον απαράδεκτων λαθών, στα ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής σύνταξης που έλαβαν. Σε τίτλους, θα μπορούσαν να συνοψισθούν στις εξής κατηγορίες:

1) Διαφοροποιήσεις στα ποσά των κρατήσεων για την ίδια χρονική περίοδο, 2) Διαφορά στα δεκαδικά ψηφία του ποσοστού αύξησης, περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί μεν το χρηματικό λάθος να είναι να είναι μικρό για τον συνταξιούχο, αλλά για τον ΕΦΚΑ είναι ένα πολύ μεγάλο ανέξοδο έσοδο, 3) Λάθη στον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, 4) Λάθη στη βάση υπολογισμού των συντάξεων, 5) "Εξαφανίζεται" μέρος της προσωπικής διαφοράς, 6) Διαφορά στα έτη ασφάλισης, 7) Μη απόδοση των αναδρομικών από επαναϋπολογισμό με το ν.4670/2020, σε μεγάλο αριθμό Αποστράτων, παρότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την απόδοση σε άλλες κατηγορίες συνταξιούχων.

Η Ε. Λιακούλη αναδεικνύει ότι «υπάρχει πληθώρα συνταξιούχων Αποστράτων Αξιωματικών, οι οποίοι κατά των επανυπολογισμό της σύνταξης τους, όχι μόνο δεν έλαβαν το πραγματικό ποσό της σύνταξης που δικαιούνται, αλλά αντίθετα αδικούνται καθημερινά με ανακρίβειες τόσο στα ποσά των κρατήσεων που ελήφθησαν υπόψη όσο και κατά την προσμέτρηση του πραγματικού χρόνου ασφάλισής τους. Οι στρεβλώσεις θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Να καταβληθούν τάχιστα τα αναδρομικά του ν.4670/20 σε όλους τους δικαιούχους Αποστράτους. Αποτελεί το ελάχιστο χρέος της Πολιτείας απέναντι στην πολύτιμη μακρά προσφορά τους».

Σε αυτό το πλαίσιο η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, μαζί με τους συνυπογράφοντες Βουλευτές, ζητά από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ξεκάθαρες απαντήσεις για:

-την άμεση αποκατάσταση των σφαλμάτων και την απόδοση των πραγματικών ποσών σύνταξης, που οι Απόστρατοι Αξιωματικοί δικαιούνται να λάβουν,

-την απόδοση των αναδρομικών από τον επαναϋπολογισμό,

-την προσμέτρηση του πλασματικού χρόνου των τριών ετών, σύμφωνα με τα αναλυτικότερα οριζόμενα στην Ερώτηση» .