Άμεσα προχώρησε σε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων, κ. Λ. Αυγενάκη, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη άμεσης άρσης της αδικίας για τις αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών και των καστανοπαραγωγών της Αγιάς, μετά από προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποίησε το σαββατοκύριακο με εκπροσώπους τους.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής της:

«Η περιοχή της Δήμου Αγιάς της Π.Ε. Λάρισας είναι πραγματικά ‘’ευλογημένη’’ καθώς τα προϊόντα της φημίζονται για την ποιότητά τους. Ανάμεσα σε άλλα, τα μήλα και τα κάστανα, καταφέρνουν να ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και να φημίζονται ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

Δυστυχώς όμως, τα προβλήματα οξύνονται διαρκώς, με τους μηλοπαραγωγούς και τους καστανοπαραγωγούς να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο,καθώς το κόστος της παραγωγής είναι πλέον σε δυσθεώρητα ύψη, οι εισαγωγές αντίστοιχων προϊόντων είναι αθρόες, οι παράνομες ελληνοποιήσεις κορυφώθηκαν, ο όγκος των αδιάθετων ελληνικών μήλων αυξάνεται, ενώ παράλληλα δεν έχουν αποζημιωθεί από τις συνεχείς ζημιές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή τους, λόγω καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα, ειδικά τα μήλα τίθενται εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2023-2027, με απώλεια 44-47 ευρώ το στρέμμα- αφορολόγητα ποσά που αποτελούν το 15-20 % του καθαρού εισοδήματος του μηλοπαραγωγού.

Ειδικά όμως φέτος, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, καθώς λόγω του καταστροφικού φαινομένου «Daniel», κατέστη απαγορευτική η συγκομιδή των προϊόντων, ενώ για ένα μήνα έκλεισε και ο οδικός άξονας Αγιάς – Λάρισας προκαλώντας προβλήματα ακόμηκαι στη διάθεση των λιγοστών προϊόντων, που είχαν ήδη συλλεγεί.

Παρόλα αυτά και ενώ ο Δήμος Αγιάς δέχθηκε ακριβώς τα ίδια πλημμυρικά φαινόμενα με τη Μαγνησία, στο γειτονικό νομό της Μαγνησίας, δόθηκαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ,με χρήματα από το ταμείο Αρωγής, χωρίς κανένα ειδικό έλεγχο και εξατομίκευση- συγκεκριμένα αποδόθηκαν ως αποζημίωση στουςm παραγωγούς 500 ευρώ ανά στρέμμα για τα μήλα και 200 ευρώ ανά στρέμμα για τα κάστανα και μόνο για το 70% της ζημιάς.

Όπως τονίζουν, ωστόσο, οι παραγωγοί της Αγιάς, αυτό αποτελεί μια κατάφωρη αδικία σε βάρος τους και ζητούν άμεσα την άρση της και την καταβολή των αντίστοιχων ποσών και για την περιοχή τους.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι παραγωγοί της περιοχής είναι απολύτως αβοήθητοι και σε απόλυτη απόγνωση, ενώ παράλληλα είναι άδικο να μην απονέμονται ισότιμα και αναλογικά οι αποζημιώσεις για την καταστροφή από τις πρόσφατες πλημμύρες, σε όλες τις περιοχές που υπέστησαν ακριβώς τα ίδια φαινόμενα», η Ευαγγελία Λιακούλη καλεί στη Βουλή τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να της απαντήσει δια ζώσης, τα εξής ερωτήματα:

«-Πώς εξηγείται η κραυγαλέα αδικία που υπέστησαν οι παραγωγοί της Αγιάς , σε σχέση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας;

-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα, ώστε οι παραγωγοί μήλων και καστάνων Αγιάς να αποζημιωθούν για την καταστροφή που υπέστησαν εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων, όπως ήδη έπραξε για τους συναδέλφους τους – παραγωγούς της Μαγνησίας;».