Σε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Αυγενάκη, προχώρησε η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη ουσιαστικής και άμεσης στήριξης των ελαιοκαλλιεργητών της Λάρισας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, εξαιτίας του φαινομένου της ακαρπίας.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής:

«Σε μείζον ζήτημα με πολυεπίπεδες συνέπειες που αγγίζουν παραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς και βέβαια τους εγχώριους καταναλωτές, εξελίσσεται η φετινή ακαρπία των ελαιοκαλλιεργειών του ν. Λάρισας, ένα φαινόμενο που παρατηρείται, ωστόσο, σε ολόκληρη της χώρα και μαζί με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής τείνουν να καταστήσουν την παραδοσιακή βάση της ελληνικής κουζίνας, δηλαδή την βρώσιμη ελιά και το ελαιόλαδο, σε ‘’είδη πολυτελείας’’.

Όπως τονίζει ο κ. Γιώργος Πολύμερος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Πουρναρίου του δήμου Τεμπών, η οποία αριθμεί 55 μέλη που καλλιεργούν εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρων (περίπου 183.000), κυρίως των ποικιλιών «Άμφισσας» και «Χαλκιδικής», τα προβλήματα άρχισαν από την περσινή περίοδο, όταν ο ασυνήθιστα θερμός χειμώνας, δημιούργησε συνθήκες ακαρπίας, ακόμη και της τάξης του 85%-90%, ενώ χαρακτηριστικά προσθέτει πως «ούτε εμείς οι ίδιοι ξέρουμε, αν θα έχουμε λάδι ακόμη και για τους δικούς μας ανθρώπους».


Παράλληλα, όπως τονίζει, τόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες της περασμένης άνοιξης που επέφεραν ελλιπή γονιμοποίηση των ελαιόδεντρων, οι καιρικές συνθήκες του Σεπτεμβρίου (θεομηνίες Daniel και Elias), οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από εκτεταμένες βροχοπτώσεις και έντονη υγρασία, ευνοώντας την ανάπτυξη δάκου, αλλά και το συνηθισμένο για την εν λόγω καλλιέργεια φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, δηλαδή της απόδοσης κανονικής παραγωγής κάθε 2ο έτος, οδήγησαν φέτος στο αποτέλεσμα της κατά πολύ μικρότερης παραγωγής και συγκομιδής, ειδικά, στο ν. Λάρισας.

Σε αυτό το δυσχερές, όσο και στενό πλαίσιο για τους ελαιοκαλλιεργητές του ν. Λάρισας, θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι αποζημιώσεις που δίνονται για την ελιά είναι ήδη πολύ χαμηλές, με τους ελέγχους του ΕΛΓΑ να αργοπορούν χαρακτηριστικά, αλλά και οι τιμές που επιτυγχάνουν εξαιτίας των μεσαζόντων είναι εξαιρετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός των ελαιοπαραγωγών να βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να μην μπορέσει να καλλιεργήσει την επόμενη χρονιά.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι σε τέτοιες συνθήκες το εισόδημα των παραγωγών δεν πρόκειται να αναπληρωθεί, χωρίς την αποφασιστική συνδρομή της Πολιτείας και αν δεν αξιοποιηθούν πέραν του ΕΛΓΑ και άλλα εργαλεία στήριξης, όπως π.χ. οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ), η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «Με ποιους τρόπους σκοπεύει να στηρίξει την προσπάθεια, αλλά και το εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών του ν. Λάρισας, που είδαν τις παραγωγές τους να μειώνονται φέτος δραματικά, εξαιτίας του φαινομένου της ακαρπίας, αν εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς της Λάρισας μέσω του προγράμματος ΚΟΕ (ΠΣΕΑ), αλλά και πότε επιτέλους θα υλοποιηθεί η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει όλους τους καλλιεργητές για όλα τα φυσικά φαινόμενα με δίκαιες και έγκυρες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών».