Μετά από εισήγηση της “Λαρισαίων Κοινόν”, παραπέμφθηκε ομόφωνα στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή προς τελική διαμόρφωση, Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η προσπάθεια φίμωσης της Αντιπολίτευσης από το Υπουργείο Εσωτερικών, με τροπολογία που αφαιρεί το δικαίωμα από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν προ ημερησίας επείγοντα θέματα!

Το ζήτημα ΔΕΝ είναι καθόλου απλό, όπως φαίνεται εξάλλου από τις τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες ομόφωνα τάχθηκαν απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη. Η τροποποίηση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά έρχεται ως συνέχεια ενεργειών και αποφάσεων οι οποίες στην ουσία αλλοίωσαν τη βούληση των Πολιτών και σε μεγάλο βαθμό κατέστησαν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου διακοσμητική.

Προς ενημέρωση αυτών ακριβώς των Πολιτών, οι οποίοι θέλουν να έχουν Γνώση και Ευθύνη για τις όποιες επιλογές τους, δημοσιοποιούμε το Ψήφισμα που καταθέσαμε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων:

“Οι απαράδεκτες παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, δημιούργησαν ένα δημοκρατικό έλλειμμα στον κατ᾽εξοχήν αντιπροσωπευτικό αυτό θεσμό του πολιτεύματός μας. Ένα έλλειμμα που διεύρυνε η κυβέρνηση με την κατάργηση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων και το επί τα χείρω πισωγύρισμα όχι απλώς με την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τη μειοψηφία, αλλά και με τη θέσπιση του κατωτάτου ορίου του 3% για την εκπροσώπηση μιας παράταξης στα νέα συμβούλια.

Δεν της ἐφτανε όμως αυτό. Με πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, στερείται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στα δημοτικά συμβούλια, το μέχρι σήμερα θεσπισμένο δικαίωμά τους να φέρνουν προς συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλιά τους, σημαντικά θέματα προ ημερησίας διατάξεως.

Έτσι, μετά τη βάναυση αλλοίωση της λαϊκής βούλησης και τη δημιουργία υβριδικών διοικητικών σχημάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι ψήφισαν οι πολίτες, μετά την υποβάθμιση του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων και την υπερψήφιση των σημαντικότερων θεμάτων μέσω των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, όπου με τις παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου ουσιαστικά υποκατέστησαν τα συμβούλια δίνοντας μάλιστα και απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου, έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει το φίμωμα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουν και να διαμαρτυρηθούν ώστε αυτή η ρύθμιση να αποσυρθεί άμεσα, τη στιγμή μάλιστα που ακριβώς λόγω των απαράδεκτων μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ήδη βρίσκονται στον αέρα χιλιάδες αποφάσεις δημοτικών οργάνων. Φαίνεται πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ορρωδεί απέναντι στις θεσμικές εκτροπές της αλλά δείχνει να τις επιδιώκει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων καταδικάζει αυτές τις ενέργειες και καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει την παραπάνω ρύθμιση.”