Να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης επαρκούς αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί από τον παγετό το 2019, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με επιστολή του προς τους δημάρχους Ελασσόνας και Τεμπών κ.κ. Νίκο Γάτσα και Γιώργο Μανώλη αντίστοιχα.

Πρόκειται για τις δύο περιοχές όπου οι παραγωγοί υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες τον Μάρτιο του 2019.

Στην επιστολή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι αμυγδαλοπαραγωγοί των δήμων Ελασσόνας και Τεμπών κατά τον μήνα Μάρτιο του έτους 2019 έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειές τους από τον παγετό.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η τότε πολιτική ηγεσία προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος της ζημιάς στις καλλιέργειες. 

Κατά τον Μάιο του 2019 οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΑΟΚ Λάρισας διαπίστωσαν εγγράφως ότι η ζημιά στις καλλιέργειες αμυγδάλου ανήρχετο σε ποσοστό τουλάχιστον 80%.

Έκτοτε η επόμενη κυβέρνηση, δια του τότε ΥΠΑΑΤ κ.Μάκη Βορίδη, ανακοίνωσε και χορήγησε το ποσό των 80ευρώ/στρέμμα,  ποσό το οποίο ήταν και είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος παραγωγής. 

Επειδή η ζημιά έχει αποδειχθεί  και έχει αναγνωριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΑΟΚ Λάρισας σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, παρακαλώ πολύ όπως συνδράμετε στην διεκδίκηση του δίκαιου, νόμιμου και λογικού αιτήματος των αμυγδαλοπαραγωγών της περιοχής του δήμου Ελασσόνας για την ένταξη της ζημιάς του 2019 στα αμύγδαλα είτε σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ (ΚΟΑ), είτε με την μορφή αποζημίωσης de minimis.»