Με μεγάλη συμμετοχή των δημοτικών υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 το σεμινάριο “Διαχείριση και Υποστήριξη Ατόμων με Αναπηρία” το οποίο διοργανώθηκε από το  Πανεπιστήμιο των Πολιτών σε συνεργασία την με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται από  Δήμο της χώρας μας ένα ανάλογο σεμινάριο σε συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα με σκοπό τη βελτίωση της υποστήριξης των Α.με.Α. και και την ισότιμη εξυπηρέτησή τους.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν υπάλληλοι από το Δημοτολόγιο, το Ληξιαρχείο, τα ΚΕΠ, το τμήμα Εσόδων, τη Διεύθυνση Πολεοδομίας, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, τα ΚΔΑΠ Α.με.Α., τη Διεύθυνση Πρόνοιας, τη Διεύθυνση Παιδείας, τη Διεύθυνση Προσωπικού και τη ΔΕΥΑΛ.

Το σεμινάριο συντόνισε η οργανωτική γραμματέας της ΠΟΜΑΜΕΑ Θεσσαλίας κα Μαρκοπούλου Ερασμία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κος Δημήτρης Δεληγιάννης και ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΜΕΑ Θεσσαλίας κος Στέφανος Πάικος.

Κατά τη διάρκειά του, οι δημοτικοί υπάλληλοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εξειδικευμένους επαγγελματίες κινητικότητας για Α.μεΑ. και πιστοποιημένους διερμηνείς νοηματικής. Ειδικότερα στα πλαίσια των Θεωρητικών προσεγγίσεων αναλύοντας την έννοια της Αναπηρίας ως κοινωνική κατασκευή επισημάνθηκε ότι η ανικανότητα των Ατόμων με Αναπηρία να συμμετέχουν ισότιμα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, δεν πηγάζει από την απουσία ή την ύπαρξη κάποιου  ιδιαίτερου χαρακτηριστικού τους αλλά από τα εμπόδια που τίθενται από την Οργάνωση της κοινωνίας μας, η οποία  γίνεται με βάση τον Τυπικό μέσο άνθρωπο, τονίζοντας ότι η Διαφορετικότητα δεν είναι μειονεξία αλλά έκφανση της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Σημαντικές επίσης ήταν οι αναφορές σε θέματα συνηγορίας αλλά και ενδυνάμωσης της αυτοσυνηγορίας, αυτοπροσδιορισμού, αυτοδιάθεσης και αυτοϋπεράσπισης των ΑμεΑ. Στην θεματική της Προσβασιμότητας των Υποδομών το φωτογραφικό υλικό κακών πρακτικών που παρουσιάστηκε, αποτέλεσε θέμα συζήτησης, σχολίων και έντονου προβληματισμού. Τέλος στην Θεματική της Υποστήριξης και Εξυπηρέτησης των ΑμεΑ σε Δημοτικές Δομές παρουσιάστηκε τόσο το Νομικό πλαίσιο που υπαγορεύει την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση αλλά και το Δικαίωμα διευκόλυνσής τους από τους Δημοτικούς Υπαλλήλους αλλά και εύλογες Προσαρμογές στην επικοινωνία και Τεχνικές Συνοδείας που αποτελούν δόκιμες Πρακτικές εξυπηρέτησης.

Τμήμα Δια Βίου Μάθησης Δήμου Λαρισαίων – 2410 680249, 2410680250

E-mail: learning-city@larissa.gov.gr

webpage: https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/

facebook: https://www.facebook.com/learninglarissa2016