Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του Πανεπιστημίου των Πολιτών, υλοποιείται κύκλος σεμιναρίων επιμόρφωσης των εκπαιδευτών των προγραμμάτων του Κέντρου Δια βίου Μάθησης, ο οποίος οργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας.

Αυτό τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων, στον οποίο συμμετέχουν 12 εκπαιδευτές, υλοποιεί ο διακεκριμένος καθηγητής εκπαίδευσης ενηλίκων και επιστημονικά υπεύθυνος του Πανεπιστημίου των Πολιτών, κ. Αλέξης Κόκκος.

Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν στις τρεις τρίωρες συναντήσεις είναι το σύγχρονο θεωρητικό πλαίσιο εκπαίδευσης ενηλίκων (Illeris, Μοντέλο Ολιστικής Μάθησης και Mezirow, Θεωρία Μετασχηματισμού), η εκπαίδευση ενηλίκων στο πλαίσιο μιας Πόλης που Μαθαίνει, ο σχεδιασμός διδακτικών ενοτήτων σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας και ο μετασχηματισμός στερεοτυπικών αντιλήψεων των εκπαιδευόμενων.

Επισημαίνεται ότι είναι η μοναδική παρέμβαση στη χώρα που υλοποιείται από Δήμο για τη στήριξη εκπαιδευτών προγραμμάτων των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης.

Στόχος της είναι η προώθηση εκπαιδευτικών δράσεων με ενιαία φιλοσοφία, η οποία βασίζεται στις αρχές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, μέσα στο πλαίσιο των Πόλεων που Μαθαίνουν, συνδέοντας τις ανάγκες των πολιτών με το μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης αλλά και την έννοια του ενεργού πολίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λάρισα είναι από το 2015 μέλος του δικτύου των Learning cities της Unesco και η πρώτη ελληνική πόλη που βραβεύτηκε το 2017 στο Cork της Ιρλανδίας για την πρόοδό της στο πεδίο της δια βίου μάθησης.