Ο εμβολιασμός των αγοριών ηλικίας 9-18 ετών έναντι ΗPV συμπεριλαμβάνεται πλέον στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας "ενημερώνει τους συμπολίτες μας για τις σημαντικές τροποποιήσεις που έγιναν στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, όπως αυτές μας γνωστοποιήθηκαν με την υπ’ αριθ.πρωτ. Δ1α/ΓΠ οικ.16876/22-3-2022 εγκύκλιο του Υπ. Υγείας.  

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του HPV εκτός από τα κορίτσια και στα αγόρια με κατώτερη ηλικία έναρξης 9-11 ετών.

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των
καρκίνων του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού και του πέους, όπως και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. 

Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών. Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι 31.12.2023.  

Όσον αφορά το σχήμα εμβολιασμού μέχρι την ηλικία των 15 ετών γίνεται σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών. Άνω των 15 ετών απαιτούνται 3 δόσεις, με την 2η δόση 1έως 2 μήνες από την 1η και την 3η 6 μήνες μετά  (Σε ειδικές περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου συνιστάται εμβολιασμός έναντι του HPV σε άτομα ηλικίας 9–26 ετών σε σχήμα 3 δόσεων). 

Τα εμβόλια έναντι του HPV δεν συστήνονται κατά την κύηση, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να προηγείται test εγκυμοσύνης πριν την έναρξη του εμβολιασμού.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί εγκυμοσύνη, μετά τη χορήγηση του εμβολίου, δεν συστήνεται διακοπή της, αλλά ο εμβολιασμός συμπληρώνεται μετά την ολοκλήρωσή της."