Μεταξύ 6 και 11 Απριλίου 2022, αποστολή μαθητών της τάξης φλάουτου του κ. Γιώργου Τσιαρδάκα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας,πραγματοποίησαν ταξίδι στην Αυστρία και συγκεκριμένα στη Βιέννη, με σκοπό να κάνουν μαθήματα αλλά και να δώσουν συναυλία.  

Οι μαθητές Πλιάτσικας Θανάσης, Μακρής Χρίστος, Αγορογιάννης Ζήσης, Μαγαλιού Μαρία, Γεωργίου Ειρήνη, Καρατόλιου Θεοφανία, Γκερμπεσιώτη Ζωή, Κατσιμαγκλής Ορέστης, Αμελίμπια - Περρή Νέστορας, συνοδεύτηκαν από τον καθηγητή τους κ. Γιώργο Τσιαρδάκα και την καθηγήτρια και πρόεδρο του Συλλόγου Καθηγητών ΔΩΛ κ. Ολυμπία Τσαγιάννη.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και του  Franz Schubert Konservatorium.

Το Konservatorium Franz Schubert for Music and Performing Arts and Music School ιδρύθηκε το 1867 από τον Eduard Horak. Ήδη από το 1871 υπήρχε το «μάθημα των κρατικών εξετάσεων». Τόσο ο Eduard Horak όσο και οι διάδοχοί του ίδρυσαν παραρτήματα στη Βιέννη, καθώς και στο Baden και στο Bad Vöslau.  

Το μουσικό σχολείο και το ωδείο έχουν χωριστεί από το 1943.Το 1961 παραχωρήθηκαν στο ωδείο δημόσια δικαιώματα, ένα χρόνο νωρίτερα από το ωδείο της πόλης της Βιέννης.

Η παιδαγωγική κατάρτιση προσφέρεται από το 1970 και πραγματοποιείται σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών. Το 1980 ιδρύθηκε το τμήμα τζαζ.

Την αποστολή υποδέχτηκαν στο κεντρικό κτήριο του Ωδείου η διευθύντρια του Franz Schubert κ. Daniela Egg, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κ. Λευτέρης Γρηγοριάδης και η καθηγήτρια φλάουτου του ωδείου κ. Helena Newmann.  

Σε αυτή την συνάντηση τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας του ωδείου, μια που η εισαγωγή των σπουδαστών του πραγματοποιείται με τη διαδικασία εξετάσεων και αφορά ηλικίες άνω των 18. Τα ωδεία στην Αυστρία έχουν άλλο τύπο διαβάθμισης. Επίσης, ενημερώθηκαν και για τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων.  

Στις επόμενες μέρες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ελληνική Εθνική Σχολή της Βιέννης, το παλαιότερο σχολείο διασποράς το οποίο ιδρύθηκε το 1804, με αυτοκρατορικό διάταγμα του Φραγκίσκου Α’, μετά από αίτημα των Ελλήνων εμπόρων στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου.  

Εκεί, μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον Σεβ. Μητροπολίτη Αυστρίας, Υπέρτιμο και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.  Αρσένιο, ακολούθησε μια εξαιρετική ξενάγηση από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Νικολίτση κατά την οποία ξετυλίχθηκε όλη η ιστορία της παρουσίας της ελληνικής κοινότητας στη Βιέννη.  

Οι σπουδαστές του ΔΩΛ πραγματοποίησαν μαθήματα φλάουτου στο Konservatorium Franz Schubert με την καθηγήτρια κ. Helena Newmann που είχαν ως αποκορύφωμα τη συναυλία τους το Σάββατο 9 Απριλίου στο Kulturhaus Brotfabrik.  

Το πρόγραμμά τους περιελάμβανε επίσης, και την παρακολούθηση της πρόβας της Συμφωνικής Ορχήστρας των Μουσικών Πανεπιστημίων της Βιέννης στο Wiener Konzerthaus.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής στη Βιέννη και οι καθηγητές που συνόδευαν κ. Τσιαρδάκας Γιώργος και κ. Τσαγιάννη Ολυμπία, ενημερώθηκαν αλλά και παρακολούθησαν μαθήματα σχετικά με τα εκπαιδευτικό αντικείμενό τους.

Τέλος, την Κυριακή 10 Απριλίου είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συναυλία της musicAeterna με διευθυντή Ορχήστρας τον εξαιρετικό Έλληνα μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή στα έργα των Richard Strauss: Metamorphosen και Tchaikovsky: Symphony No. 6, στο χώρο του Wiener Konzerthaus στη Βιέννη.