Η UNICEF, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, ώρες 12:00 - 14:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, ανοιχτή εκδήλωση για τη συμμετοχή των νέων στα δρώμενα μιας πόλης, την εκπαίδευση στην ενεργό πολιτειότητα  και την παρουσίαση της πλατφόρμας U-Report Greece Η γνώμη σου μετράει!.

Ο Δήμος Λαρισαίων, σύμφωνα με το στρατηγικό του σχέδιο, προωθεί διαρκώς δράσεις για τη δημιουργία μιας πόλης φιλικής και προσβάσιμης σε όλους. Η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τη «UNICEF», σηματοδοτεί τη βούληση της πόλης να ενταχθεί στο δίκτυο “ΠΟΛΕΙΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ” προκειμένου να διασφαλιστούν η εξάλειψη των διακρίσεων με σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ποιότητας για όλα τα παιδιά και ειδικά αυτά που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, θεωρώντας πολύ σημαντική την εκπαίδευση, από νεαρή ηλικία, στην ενεργό πολιτειότητα, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση αυτή του Δήμου Λαρισαίων και θα συμμετέχει στην εκδήλωση με μαθητές/τριες της  Γ΄ Γυμνασίου και των τάξεων του Λυκείου σχολικών μονάδων της πόλης μας.

Οι μαθητές/τριες θα ενημερωθούν για τα δικαιώματα του παιδιού και τη σημασία της ενεργού πολιτειότητας και στη συνέχεια θα λάβουν μέρος στην πρώτη ηλεκτρονική διαβούλευση μέσω της πλατφόρμα U-Report με θέμα «Τί θα θέλατε από τις τοπικές αρχές, για να γίνουν οι πόλεις σας πιο φιλικές προς τα παιδιά και τους νέους;», με σκοπό να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τους για την ανάπτυξη των σχεδίων δράσης από τις υποψήφιες «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά». Στο τέλος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί κλήρωση δυο tablets.

Το U-Report είναι μια πλατφόρμα της UNICEF που ξεκίνησε το 2011 και χρησιμοποιείται από περισσότερα από 20 εκατομμύρια παιδιά και νέους σε 91 χώρες.

Η πλατφόρμα δίνει βήμα στους νέους να εκφράσουν τις απόψεις τους για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που τους αφορούν. Λειτουργεί επίσης ως εργαλείο για την συλλογή δεδομένων σε θέματα που επηρεάζουν τη ζωή των παιδιών και των νέων.

Το U-Report είναι δωρεάν, ανώνυμο και απολύτως διαφανές. Η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαδικτυακές διαβουλεύσεις με παιδιά και νέους 14-25 ετών, οι οποίες διεξάγονται με τη μορφή δημοσκοπήσεων (polls).

Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν και να συμμετάσχουν στις ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις μέσω Facebook, Messenger, WhatsApp ή Viber. Εφόσον το επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα – παραμένοντας εγγεγραμμένοι - να λαμβάνουν ειδοποιήσεις κάθε φορά που γίνεται μια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Οι απαντήσεις θα αναλύονται σε πραγματικό χρόνο, θα χαρτογραφούνται και θα εμφανίζονται στον ελληνικό ιστότοπο. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα θα κοινοποιούνται στους χρήστες και θα διαδίδονται σε πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.