Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 , η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας τα εξής :  

«Η πολλά υποσχόμενη Κυβέρνηση για τα μέτρα που επρόκειτο να εξαγγείλει, προκειμένου να αντιμετωπίσει το «τσουνάμι»  της ακρίβειας και τη φτώχεια στην οποία βρίσκονται ήδη το 1 από τα 3 Ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τελικώς και καθυστέρησε δραματικά και δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά.  

Στελέχη της Κυβέρνησης και βουλευτές της πλειοψηφίας, άλλοι περισσότερο συγκρατημένοι και άλλοι λιγότερο, δημιούργησαν τις προηγούμενες ημέρες ένα κλίμα πανηγυρικής προετοιμασίας και έλευσης…Μεσσία.  

Την ανακοίνωση, τελικά, δεν την έκανε ο …Μεσσίας, αλλά ο Πρωθυπουργός. Την παράσταση, όμως, έκλεψε η παραδοχή από τον κ. Πρωθυπουργό ότι τα μέτρα που δίνονται είναι ελάχιστα, δεν αφορούν όλους, έχουν στρεβλώσεις και αδικίες και είναι ανίκανα να αντιμετωπίσουν,  έστω και δύο μέρες του μήνα,  ενός μικρού και μέσου εισοδήματος πολίτη.

Αφού ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους παραδέχθηκε ότι υπάρχει “κερδοσκοπία”, ανακοινώνει μέτρα καθυστερημένα και ανεπαρκή για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.  

Πιστή στο σουρεαλιστικό σενάριό της, η Κυβέρνηση επιμένει στο βασικό της επιχείρημα ότι η κρίση είναι εισαγόμενη. Τους τελευταίους 7 μήνες, προσπαθεί να μας πείσει ότι για την αλόγιστη ακρίβεια…φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από την ίδια!

Στην αρχή, ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για ένα παροδικό φαινόμενο που θα κρατούσε 1-2 μήνες. Μετά, αφού διαψεύστηκε, στράφηκε στην πρόφαση της ‘’διεθνούς ενεργειακής κρίσης’’, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να εξηγήσει γιατί η χώρα μας, όλο αυτό το διάστημα, είχε τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, βρήκε νέα ‘καραμέλα’. Οι τρελές ανατιμήσεις οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτός ο ισχυρισμός σας, όμως, είναι εύκολο να καταρριφθεί, αφού ο πληθωρισμός που σκαρφάλωσε στο 7,2 τον Φεβρουάριο, διαμορφώθηκε πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έγινε στις 24 Φεβρουαρίου.

Όλο αυτό το διάστημα, λοιπόν, το μόνο που κάνει είναι να πλέκει το γαϊτανάκι των δικαιολογιών, για την απραξία και την ανικανότητά της.  

Στα στελέχη της ΝΔ και της Κυβέρνησης που κάνουν λόγο για απουσία “λεφτόδεντρου” ή “περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες”, απαντάμε με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια υπήρχαν και υπάρχουν, όπως υποστηρίζουμε εδώ και πολλές εβδομάδες, παρά τις ειρωνείες των κυβερνητικών στελεχών.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση επιλέγει να τον αξιοποιεί για φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως με την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.  

Η Κυβέρνηση υπερηφανεύεται, επίσης, ότι η χώρα μας είναι η πρώτη σε απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Δεν αρκεί, όμως, η πρωτιά στην απορρόφηση των πόρων, για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να μπει σε τροχιά πραγματικής ανάκαμψης. Είναι σαφές ότι τα βασικά πεδία πολιτικής που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ, οφείλουν να υπερασπιστούν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.  

Έστω και τώρα, καλούμε την Κυβέρνηση της ΝΔ να υιοθετήσει -επιτέλους- τις προτάσεις μας για άμεση ανακούφιση και στοχευμένη στήριξη των πλέον ευάλωτων πολιτών με: πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού και νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Γιατί, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, διαχρονικά, για αυτούς του Ανθρώπους αγωνίζεται και αυτούς τους Ανθρώπους υπερασπίζεται.