Σε κατάθεση ερώτησης προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, με αντικείμενο τα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια, προχώρησαν με πρωτοβουλία της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, 21 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Η Ε. Λιακούλη υπενθυμίζει ότι έξι εβδομάδες πέρασαν από τη στιγμή που σοκαρισμένοι θρηνήσαμε την τραγική απώλεια ενός 22χρονου νέου, μιας ανθρώπινης ζωής που άδικα και πρόωρα θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια ενός ετοιμόρροπου κτιρίου, την 20η Φεβρουαρίου 2022 στο κέντρο της Λάρισας. Ήταν άλλωστε σαν χθες, όταν τα όνειρα δύο ακόμα νέων καταπλακώθηκαν βίαια, από ετοιμόρροπο κτίριο στο σεισμό της Σάμου, τον Οκτώβρη του 2020.

Επιπλέον, σημειώνει πως η Κυβέρνηση, ενάμιση χρόνο πριν, μπροστά στη συγκλονισμένη τότε ελληνική κοινωνία, επικοινωνιακά παρουσίασε ότι είχε ενεργοποιηθεί, υποσχόμενη ενέργειες για ταχεία αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, με άμεση επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου, διασφάλιση πηγών χρηματοδότησης και λοιπές δράσεις. Αποτυπώνει μάλιστα επί λέξει ενδεικτικά παραδείγματα από το πλήθος κυβερνητικών δηλώσεων του 2020.

«Ο χρόνος παρήλθε και γίναμε εκ νέου όλοι θεατές στην ίδια τραγωδία,με τα ερωτήματα να ορθώνονται αμείλικτα και την τύχη των κυβερνητικών υποσχέσεων ακόμα να αναζητείται» τονίζει η κ. Λιακούλη.

Επιπροσθέτως, εστιάζει σε δημοσίευμα που αναφέρεται σε «νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση περί τα τέλη Απριλίου» και περιγράφεται αναλυτικά ο ρόλος των Δήμων, με τη δυνατότητα ίδρυσης, μεταξύ άλλων, «Δημοτικής Τράπεζας Γης».

Η Ε. Λιακούλη, μαζί με τους υπογράφοντες Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζει πως η προστασία της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και απαιτείται τάχιστα, παρά τη μακρά καθυστέρηση, η λήψη κάθε αναγκαίας πρωτοβουλίας, για να μην επαναληφθεί η άδικη απώλεια συνανθρώπων μας κάτω από χαλάσματα.

Με αυτά τα δεδομένα, ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς απαντήσεις σε “καυτά” ερωτήματα, όπως : Ποιες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση προς τον Ελληνικό λαό, μετά τον αδόκητο χαμό των δύο νέων το 2020 στη Σάμο, έγιναν πράξη στο μακρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έως σήμερα, πόσες από τις 9.500 “βόμβες”ετοιμόρροπων κτιρίων στις πόλεις μας παραμένουν “ενεργές, εάν επιβεβαιώνουν την άμεσα επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία και εάν έχουν λάβει τη γνώμη και τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις ρυθμίσεις που σχεδιάζουν να καταθέσουν»