Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε  η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, καθώς εντείνονται και πολλαπλασιάζονται τα χρόνια άλυτα προβλήματα στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) των Δήμων, των οποίων οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, από 14 μέχρι και 24 Μαρτίου.   

Στην έναρξη της τοποθέτησής της, η Ε. Λιακούλη επεσήμανε στον κ. Βορίδη ότι η δική της Ερώτηση αποτέλεσε το “εναρκτήριο λάκτισμα” για να ασχοληθεί η Κυβέρνηση με τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων.

«Έπρεπε να σας θυμίσω εγώ, το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Μαρτίου ότι έχει λήξει από στην 28η Φεβρουαρίου η τελευταία παράταση που είχατε δώσει, για να τρέξετε το βράδυ της επόμενης ημέρας να καταθέσετε νέα παράταση, με αναδρομικότητα από την 28η Φεβρουαρίου. Την είχατε ξεχάσει, κε Υπουργέ, την ημερομηνία.

Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ελάχιστες ημέρες πριν, όταν θέσατε το Πολυνομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, την παράταση δεν την είχατε συμπεριλάβει. Το άρθρο δεν υπήρχε.Το προσθέσατε εκ των υστέρων, την επομένη της Ερώτησής μου.Και η ουσία είναι ότι έχετε αφήσει τόσες μέρες, σε ολόκληρη τη Χώρα τις πολεοδομίες να λειτουργούν“στον αέρα”άνευ νομικού πλαισίου.», καυτηρίασε η Ε. Λιακούλη

Στη συνέχεια, έθεσε επί τάπητος σειρά παραμέτρων για την υφιστάμενη δυσλειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης, όπως:

- Οι εργαζόμενοι των ΥΔΟΜ έχουν υπερβεί τα όρια των αντοχών τους, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη πανελλαδική κινητοποίηση της Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α., της  Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και της Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ., που έχουν κηρύξει απεργία–αποχή από την 14η έως την 24η Μαρτίου, θέτοντας σειρά αιτημάτων για τη στελέχωση και λειτουργία των Δημοτικών ΥΔΟΜ, αναδεικνύοντας τεκμηριωμένα τα καθημερινά κωλύματα που αντιμετωπίζουν.

- Η Κυβέρνηση τόσα χρόνια αρκείται απλώς σε διαρκείς παρατάσεις του υφιστάμενου πλαισίου, παρά τις κάθε φορά πομπώδεις δηλώσεις. Αναλώνεται σε αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του νόμου, που συνεχώς αλλάζει.  Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από την 1η στιγμή, στηλίτευσε αυτούς τους ουτοπικούς και αναποτελεσματικούς χειρισμούς και η πραγματικότητα το δικαίωσε.

- Η δημόσια δέσμευση του κ. Βορίδη ότι οι μόνιμες προσλήψεις στους Δήμους «μέχρι το Μάρτιο θα έχουν κάτσει»,διαψεύστηκε παταγωδώς. Ο Μάρτιος τελειώνει και οι Μηχανικοί…«δεν έκατσαν» ακόμα.

- Τα στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης, με τη δραματική υποστελέχωση, αλλά και το πλήθος Δήμων χωρίς ΥΔΟΜ, γεννούν προβληματισμό για το τι θα συμβεί με τη λήξη της νέας παράτασης την 1η Ιουνίου.

-  Ο κ. Πέτσας στην Έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων εξήγγειλε «μόνιμη λύση» για τις ΥΔΟΜ, αποκρύπτοντας όμως το περιεχόμενό της.  

Η Ε. Λιακούλη ανέδειξε τις δυσχέρειες και τις διεκδικήσεις που θέτουν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων, ζητώντας απαντήσεις για καθεμιά.

Επιπλέον, κάλεσε τον κ. Βορίδη να ξεκαθαρίσει τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, ιδίως δε ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο της «μόνιμης λύσης» που εξαγγέλθηκε.

Ο Υπουργός δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση για τη «μόνιμη λύση». Απέναντι στην υπεκφυγή να ανοίξει τα χαρτιά του για το μέλλον των Υπηρεσιών Δόμησης, η Ε. Λιακούλη τον κάλεσε εκ νέου να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι «τα προβλήματα των Δήμων, των εργαζομένων και των πολιτών που πασχίζουν να επιβιώσουν στο “λαβύρινθο” του “Επιτελικού Κράτους”, είναι πολλά, είναι επείγοντα, και απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα».