Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ανάγκη άμεσου επανελέγχου των αρχικών πορισμάτων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές, στους αγρότες της Ποταμιάς , πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.  

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής : 

«Σε αυτήν την σκληρή για όλους τους πολίτες εποχή,  εξαιτίας της υγειονομικής, οικονομικής, κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, είναι φανερό πως ο πρωτογενής τομέας όλης της επικράτειας, έχει πληγεί βαρύτατα. Η Λάρισα, μάλιστα, κατέχει τα πρωτεία σε επίπεδο ζημιών και απωλειών των αγροτικών καλλιεργειών του θεσσαλικού κάμπου, έχοντας βιώσει, τα τελευταία τρία χρόνια, σφοδρές βροχοπτώσεις, πρωτοφανείς παγετούς και περιόδους έντονης ξηρασίας.

Στο πλαίσιο σειράς συναφών ερωτήσεων που έχω καταθέσει σχετικά με τις συνεχιζόμενες καταστροφές που έχουν πλήξει τον αγροτικό κόσμο της Λάρισας, έρχεται να προστεθεί το ζήτημα των παραγωγών κερασιών της Ποταμιάς του Δήμου Αγιάς και οι σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, λόγω του παγετού της περασμένης Άνοιξης.

Συγκεκριμένα, οι κερασοπαραγωγοί της Ποταμιάς βρίσκονται σε απελπισία, εξαιτίας της δυστοπικής κατάστασης που δημιουργήθηκε, λόγω των αρχικών πορισμάτων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό της περασμένης άνοιξης, ο οποίος επέφερε μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή τους.

Εκπρόσωποι των παραγωγών καταγγέλλουν ότι τα  συγκεκριμένα πορίσματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς στην πλειονότητα των καλλιεργειών, το ποσοστό ζημίας που αναγνωρίστηκε ανέρχεται σε 20% με 30%,  παρά την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή, ενώ στις περιπτώσεις που το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, η καταστροφή της παραγωγής ήταν καταφανώς μικρή...  

Πίσω από όλη αυτή την προβληματική κατάσταση, για πολλοστή φορά, αναδεικνύεται  η ανάγκη εκσυγχρονισμού του απαρχαιωμένου Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος οφείλει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση.

Είναι πλέον σαφές ότι ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να αναζητήσουν έναν νέο, παραγωγικότερο ρόλο σε σχέση με την καταγραφή και πληρωμή των αποζημιώσεων όλων των πληγέντων παραγωγών, με τρόπο άμεσο, δίκαιο και βιώσιμο και σε κάθε περίπτωση , που δεν θα αμφισβητείται , δημιουργώντας σοβαρό ρήγμα στη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπει τον ασφαλιστικό φορέα και τους ασφαλισμένους 

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να ελέγξει το ζήτημα των καταγγελιών που δημοσιοποιούν οι κερασοπαραγωγοί της Ποταμιάς,  σχετικά με τα αρχικά πορίσματα που ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ, για τα ποσοστά των ζημιών των καλλιεργειών τους καθώς και αν σκοπεύει να προχωρήσει στο σχεδιασμό ενός εκσυγχρονιστικού πλαισίου για τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να επιτευχθεί ο πιο άμεσος, δίκαιος και βιώσιμος τρόπος εκτίμησης, καταγραφής και αποζημίωσης των αγροτών».