Σε κατάθεση ερώτησης στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, για το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” (ΒσΣ), προχώρησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο.

«Πικρία και προβληματισμό έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός από τα προσωρινά αποτελέσματα της Προκήρυξης του ΑΣΕΠ 4Κ/2020 για το Πρόγραμμα “Βοήθεια Στο Σπίτι”, 164  ήδη μακροχρόνια υπηρετούντων σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως οικογενειακών βοηθών, κοινωνικών λειτουργών, κοινωνιολόγων, νοσηλευτριών και οδηγών», υπογραμμίζει η Ε. Λιακούλη.

Επιπλέον, τονίζει ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι αποτελούν πολύπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό,  καθώς έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στα 18 χρόνια συνεχούς προσφοράς τους, συνεπώς λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτάσσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση αυτής της εμπειρίας και εξειδίκευσης, με δεδομένο άλλωστε ότι οι Δήμοι είναι υποστελεχωμένοι, ιδίως σε προσωπικό πρόνοιας.  

Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας, το ΒσΣ έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο, υπενθυμίζει η Ε. Λιακούλη, σημειώνοντας πως η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, με σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα των πολιτών και ανυπολόγιστα ακόμα αποτελέσματα, γεγονός που θα φέρει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη στήριξης των πολιτών σε κάθε Δήμο, με παροχή βοήθειας από τις κοινωνικές του δομές.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τόσο τη συνέχιση της εργασίας των 164 ήδη υπηρετούντων-ακόμα και για 18 συνεχή χρόνια-που αποκλείονται, όσο και την ομαλή ένταξη των επιτυχόντων της Προκήρυξης ΑΣΕΠ», υπογραμμίζει η Ε. Λιακούλη.  

Ζητά, επομένως, μαζί με τους Συναδέλφους της Βουλευτές, από τους Υπουργούς  σαφείς απαντήσεις:

- για την ομαλή ένταξη στους Δήμους των επιτυχόντων της 4Κ/2020, αφού εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ,  

- για τη διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας των 164 ήδη εργαζομένων με συνεχή και αδιάλειπτη εργασία, οι οποίοι αποκλείστηκαν, καθώς και για το εάν σκοπεύουν προς τούτο να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των Προγραμματικών Συμβάσεων (ΕΕΤΑΑ – ΕΦΚΑ-Υπ.Εσωτερικών – Υπ. Εργασίας), όπως άλλωστε διαδοχικά έχει επαναληφθεί στο παρελθόν.