Στην κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προχώρησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας,  Ευαγγελία Λιακούλη, καλώντας τον Υπουργό  Υγείας, Αθ. Πλεύρη, να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει για την κατάσταση αγωνίας στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ).

Η Ε. Λιακούλη αναφέρει πως πρόκειται για εργαζομένους που πρόσφεραν τα μέγιστα όλη την περίοδο της πανδημίας, από τα τέλη του 2019 μέχρι την 31η.3.2022, υπενθυμίζοντας ότι την 13η.1.2022 είχε καταθέσει την αριθμ. 2309/13.1.2022 Ερώτηση, με την οποία τεκμηρίωσε την ανάγκη οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ στα Δημόσια Νοσοκομεία της Θεσσαλίας να συνεχίσουν να παρέχουν τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους, δεδομένου άλλωστε ότι η πανδημία είναι απειλητικά παρούσα. Πράγματι, σε συνέχεια της Ερώτησής της, η Κυβέρνηση είχε τότε προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση. Εν συνεχεία, πριν λίγες ημέρες, στο άρθρο 10ο του ν.4917/2022 προβλέφθηκε εκ νέου παράταση στο νομικό πλαίσιο περί δυνατότητας παράτασης των εν λόγω συμβάσεων, έως την 30η.6.2022.

Η Ε. Λιακούλη υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας «Ελευθερία», με τίτλο «Επιλέγει ιδιώτες, κλείνει την πόρτα σε 26 συμβασιούχους», το ΓΝΛ δεν ανανεώνει τις συμβάσεις για καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση, παρά τη νομοθετική ρύθμιση– εντολή για ανανέωση συμβάσεων από την 5η ΥΠΕ.  Βάσει της έγκριτης Εφημερίδας, δόθηκε εντολή από την Υγειονομική Περιφέρεια σε όλα τα Νοσοκομεία για ανανέωση των συμβάσεων «μέχρι τις 30 Ιουνίου και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη των αναδόχων στους συγκεκριμένους τομείς». 

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι «στάθηκαν στην 1η γραμμή, από την αρχή, και έφεραν εις πέρας την εργασία τους, υπό αντίξοες συνθήκες» τονίζει η Ε. Λιακούλη, επισημαίνοντας πως «είναι προφανής η πρόθεση της Κυβέρνησης να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που υποβαθμίζουν τη δημόσια υγεία, ενεργώντας σε βάρος των πολιτών».

Καλεί, λοιπόν, την Κυβέρνηση και ειδικότερα τον Υπουργό Υγείας να δώσει σαφείς απαντήσεις στη Βουλή για το μέλλον των συμπολιτών μας και συγκεκριμένα να ξεκαθαρίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άρση του άδικου αδιεξόδου στο οποίο περιέρχονται ειδικά οι εν λόγω συμβασιούχοι, που προσέφεραν τα μέγιστα για τη δημόσια υγεία».