Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο των δράσεων που οργανώνει με αφορμή την περίοδο των εορτών του Πάσχα σας προτείνει 2 νέα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και οργανωμένες  ξεναγήσεις ενηλίκων με αναφορά τόσο στη Μόνιμη συλλογή όσο και στην περιοδική έκθεση με τίτλο Μαργαρίτες του Μουσείου Κατσίγρα.

Το σύνολο των δράσεων πρόκειται να υλοποιηθεί το διάστημα των εορτών του Πάσχα έχει ως εξής :

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

- Ξενάγηση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού από Β' τάξη και έως και Α Γυμνασίου

Οι μαθητές θα συμμετέχουν σε μια αλλιώτικη ξενάγηση στις μυστήριες «Μαργαρίτες» που βρίσκονται στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα. Οι μικροί επισκέπτες θα υιοθετήσουν ρόλο εξερευνητή και μέσα από μια βιωματική εμπειρία θα κληθούν συμμετέχουν σε συζήτηση και ν’ απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: 

-Γιατί υπάρχουν τόσα λίγα έργα γυναικών στα μουσεία;

-Γιατί είναι σημαντικό να έχει κανείς ένα δικό του δωμάτιο; 

Θα έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν την ιστορία μια θαρραλέας γυναίκας που αψήφησε τις δυσκολίες της εποχής της και ξεχώρισε κάνοντας εκείνο που αγαπούσε πιο πολύ, τη ζωγραφική της. Τέλος, θα μάθουν πώς συνδέεται η σύγχρονη τέχνη με το παρελθόν, την ιστορία και τα βιώματα των ανθρώπων.

Ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος:

-Μ. Τρίτη 19/4 

1) 10:00 -10:45, 2) 11:00- 11:45

-Μ. Τετάρτη 20/4 

1) 10:00 -10:45, 2) 11:00- 11:45

Υλικά που θα χρειαστούμε: μολύβι, γόμα, ξυλομπογιές (ο κάθε συμμετέχων θα τα φέρει μαζί του)

Διάρκεια: 45 λεπτά 

Σχεδιασμός: Αντιγόνη Καψάλη, εικαστικός-Ιστορικός Τέχνης

Ξεναγήσεις ενηλίκων  

-Τετάρτη 27/4 1) 11:00-11:45 2) 19:00-19:45

-Πέμπτη 28/4 1) 11:00-11:45 2) 19:00-19:45

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού». Η σύγχρονη εικαστική έκθεση δανείζεται τον τίτλο «Μαργαρίτες», από την ομώνυμη ανθογραφία της Θάλειας Φλωρά - Καραβία,-έργο της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα- και επαναπροσεγγίζει το έργο της, δημιουργώντας έναν οπτικό γραμματισμό, προσδίδοντας του, έτσι, μια σύγχρονη καλλιτεχνική υπόσταση.

Συμμετέχουν οι: Μαριάννα Γκουντουβά, Ζωή Ζηπέλα, Ρούλα Καραφέρη, Λιάνα Κρανιώτου, Δήμητρα Οικονόμου, Μαρία Παναγιώτου, Αθανασία Παπατζέλου, Ελένη Σαρλή, Ιφιγένεια Σδούκου, Ζωή Σεϊτάνη, Βασιλική Σουλτούκη, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα. Επιμέλεια έκθεσης: Αντιγόνη Καψάλη, Ιστορικός τέχνης/Εικαστικός.

ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΤΣΙΓΡΑ Το πνεύμα του Τόπου

«Της άνοιξης τα χρώματα… Της τέχνης τα καμώματα» 

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μικροί επισκέπτες πρωταγωνιστούν σε πολύχρωμες ανοιξιάτικες ιστορίες, εμπνέονται από τα χρώματα και τα αρώματα της Άνοιξης και με οδηγό εμβληματικά έργα της συλλογής Κατσίγρα τα οποία φιλοξενούνται στην πρώτη ενότητα της Επανέκθεσης της Συλλογής με τίτλο «Το πνεύμα του Τόπου» και τις αισθήσεις τους θα δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό έργο με πινέλο τη φαντασία και χρώμα το συναίσθημα. Οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να συζητήσουν και να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως:

-Πως μοιάζει αλήθεια ένας πίνακας αισθήσεων;

-Πως συνδέονται τα χρώματα με τα συναισθήματα ;

-Τι σημαίνει «νεκρή φύση» και πως συνδέεται με την άνοιξη;

-Εάν η άνοιξη ήταν πίνακας πως θα έμοιαζε;

-Ποια είναι η δική σου ανοιξιάτικη πολύχρωμη ιστορία;

Ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος:

-Πέμπτη 28/4 

11:30- 12:30

-Παρασκευή 29/4

11:30- 12:30

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πρόκειται να υλοποιηθούν με βάση όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεδομένων των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών και των περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Κατά την είσοδο στο μουσείο τα παιδιά θα πρέπει να προσκομίσουν self-test 24ώρου.

Δηλώσεις συμμετοχής ή πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2410623615 

Ώρες επικοινωνίας από 09:00-13:00, κ. Παρασκευή Αρχοντούλη

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λόγω περιορισμένων θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2410 616266 καθημερινά (08.00 – 20.00), ενώ για την είσοδο στο Μουσείο θα πρέπει να φέρουν τα πιστοποιητικά που προβλέπονται από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας.