Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τη ζωή και την καθημερινότητα των εργαζομένων και των συνταξιούχων ζήτησε σήμερα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στο πλαίσιο διαμαρτυρίας έξω από το γραφεία της ΔΕΗ με αφορμή τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Γ. Σκόκας τόνισε μεταξύ άλλων ότι “οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά δεν ανέχονται να ζουν στα σκοτάδια και το κρύο για να κερδίζουν αμύθητα πλούτη επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια.

Δεν ανεχόμαστε να φοβόμαστε να ανάψουμε το φως στο σπίτι μας για να χρηματοδοτούμε μέσα από του λογαριασμούς που πληρώνουμε τις κάθε λογής «πράσινες μπίζνες» τους”.

Ο κ. Σκόκας χαρακτήρισε ως “κοροϊδια τα επιδόματα στήριξης των νοικοκυριών για το κόστος της ενέργειας” και απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που θα γίνει στις 6 Απριλίου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Οσον αφορά τα αιτήματα της κινητοποίησης στα γραφεία της ΔΕΗ, τα οποία και επιδόθηκαν με την μορφή υπομνήματος περιλάμβαναν μεταξύ άλλων:

• Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

• Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.

• Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ)

Τα παραπάνω μέτρα να έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/2022.

• Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

• Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000€

• Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Επίδομα Θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000€

• Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων -λιγνίτη – κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων” κ.α.

ertnews.gr