Στο 5ο Γυμνάσιο Λάρισας στις 10 και 14 Μαρτίου 2022 υλοποιήθηκε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο από το ΚΕΘΕΑ – Έξοδος με θέμα: «Ασφαλές σχολείο: Παράγοντες που το ενισχύουν ή το αποδυναμώνουν».

Το επιμορφωτικό σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης ενδοσχολικής/διασχολικής επιμόρφωσης του 5ου Γυμνασίου Λάρισας με θέμα: «Οργάνωση, υλοποίηση και αξιολόγηση προγράμματος ενδοσχολικής /διασχολικής επιμόρφωσης», που εντάσσεται στον άξονα: Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις. Έγινε δια ζώσης στο εργαστήριο Φυσικής -Χημείας του σχολείου, με βιωματικό τρόπο καιεπιμορφώτριες τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ – Έξοδος, κ. Νταφούλη Ευαγγελία και Πεντεδέκα Μερόπη.

Σε ένα περιβάλλον που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και κάτω από τις σημερινές συνθήκες, οι δυσκολίες και τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η σχολική κοινότητα μεγαλώνουν. Ένα ασφαλές σχολείο που να μπορεί να λειτουργεί ως θεσμός πρόληψης της βίας, της παραβατικότητας και της χρήσης ουσιών είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς μόνο τότε μπορεί να προσφέρει ένα υγιές, προστατευτικό περιβάλλον στους μαθητές/τριες, τους αυριανούς πολίτες.  Ένα ασφαλές σχολείο εντάσσει και δεν απορρίπτει, προωθεί τη μάθηση, καλλιεργεί δεξιότητες, προλαμβάνει, παρεμβαίνει έγκαιρα, δημιουργώντας θετικές σχέσεις μεταξύ των μαθητών και του προσωπικού του, ενθαρρύνοντας τη γονική συμμετοχή και συνδέοντας την εκπαιδευτική κοινότητα με την κοινωνία. Επίσης αναγνωρίζει έγκαιρα τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ενδείξεις των δυσκολεμένων νέων και δρα, ώστε να προλάβει και να αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους παράγοντες που ενισχύουν ή αποδυναμώνουν το κλίμα ασφάλειας του σχολείου, εξηγώντας τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν σε αυτό εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς/κηδεμόνες, οι τρεις πυλώνες που οφείλουν να δρουν ως συνεκτικοί κρίκοι της κοινής προσπάθειας της εκπαιδευτικής κοινότητας.