Θα πρέπει να προσέχουν οι βαμβακοπαραγωγοί φέτος τις όψιμες προσβολές από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Λάρισας, Δημήτρης Σταυρίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια βαμβακιού. Είχαμε σε πολλές περιοχές συνεχόμενες επανασπορές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όμως και στις περιπτώσεις που δεν είχαμε επανασπορές οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν βοήθησαν την ανάπτυξη των φυτών. Φέτος έχουμε μια οψίμιση στην καλλιέργεια βαμβακιού.

Αυτό σημαίνει μειωμένες αποδόσεις στην παραγωγή. Επίσης υπάρχει κίνδυνος να έχουμε φθινοπωρινές βροχοπτώσεις κατά την συγκομιδή, άρα ποιοτικά προβλήματα στο προϊόν.

Όμως οι βαμβακοπαραγωγοί φέτος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για τον κίνδυνο όψιμων προσβολών από τα σκουλήκια. Το πράσινο σκουλήκι είναι επικίνδυνο για προσβολές μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ το ρόδινο σκουλήκι μπορεί να υπάρχει μέχρι και το Νοέμβριο.

Στην περιοχή της Λάρισας πάντως αν και έχουμε μια οψίμιση της καλλιέργειας έχουμε ήδη τοποθετήσει τις παγίδες και παρακολουθούμε την εξέλιξη των πληθυσμών. Ωστόσο αν θα υπάρξουν προβλήματα στην καλλιέργεια εκτιμώ ότι θα φανεί προς στο τέλος Ιουλίου».

agrotypos.gr