Η ζωή των ατόμων της 3ης ηλικίας, γίνεται όλο και περισσότερο «ψηφιακή». Η εξοικείωση των σημερινών ηλικιωμένων με την ψηφιακή τεχνολογία δεν συμβάλλει μόνο στην ψυχοσωματική τους υγεία αλλά αποτελεί και αναφαίρετο δικαίωμά τους στη γνώση, στην ελευθερία επιλογής των πηγών πληροφόρησης και στην ισότιμη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα.

Πρόγραμμα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών για ηλικιωμένους “τρέχει” στη Λάρισα, με 11 τμήματα που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου.

Σκοπός αυτής της δράσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Δεληγιάννη, είναι η μύηση της τρίτης ηλικίας στην πλοήγηση στο διαδίκτυο (απλή αναζήτηση πληροφοριών στο Ιnternet, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, skype), δηλαδή σε όλες αυτές τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες, γνώσεις και ικανότητες, ώστε να «γηράσκουν ενεργώς», δηλαδή να παραμένουν ενεργοί τόσο στην προσωπική και οικογενειακή όσο και στην κοινωνική τους ζωή.

Οι ηλικιωμένοι μαθητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι, καθώς πλέον τους είναι πιο εύκολο να βρουν διάφορες πληροφορίες γουγκλάροντας, ενώ, όπως λένε, ό,τι μαθαίνει κανείς είναι χρήσιμο.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο τους διδάσκοντες είναι να τους κρατήσουν σε εγρήγορση ώστε να μην πάθουν τη λεγόμενη “τεχνολογική αμνησία”, καθώς και το ζήτημα της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, γεγονός που θα δρομολογηθεί μέσα στο καλοκαίρι με νέα ύλη.

Στο Πανεπιστήμιο των πολιτών του δήμου Λαρισαίων, τρέχουν παράλληλα και προγράμματα ξένων γλωσσών, όπως αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά, τα οποία βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση, ενώ υπάρχουν και τμήματα κοπτικής-ραπτικής.

ertnews.gr