Οι δράσεις, τα έργα και οι πρωτοβουλίες στο διάστημα του πρώτου διμήνου 2024 για τις Αντιδημαρχίες Κοινωνικής Πολιτικής & Πολιτικών Ισότητας, Παιδείας & Άθλησης και Καθαριότητας & Ανακύκλωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας που εγκαινίασε η Δημοτική Αρχή, σήμερα, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο αναπληρωτής Δημάρχου, κ. Κωνσταντίνος Καλαμπαλίκης, ο Δήμος Λαρισαίων είναι, υπό τη νέα Δημοτική Αρχή, ένας Δήμος με υπόληψη, με ευθύνη, με σοβαρότητα και κυρίως με καθαρές σχέσεις με τους πολίτες.

«Διαφάνεια και λογοδοσία είναι τρόπος ζωής για μας. Είναι αδιαπραγμάτευτα και σε αυτά θα κινηθούμε απαρέγκλιτα. Πρέπει το αυτονόητο να πάψει να είναι διεκδικούμενο και οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως ο Δήμος υπηρετεί τον πολίτη και όχι ο πολίτης τον Δήμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαμπαλίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ειδική Συνεδρίαση για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, βάση της σχετικής νομοθεσίας (άρθρο 7 του ν.5056/23), πραγματοποιείται υποχρεωτικά ανά δύο μήνες. Υπό αυτό το πλαίσιο, υπηρετώντας την ανάγκη για κοινωνική λογοδοσία των τοπικών αρχών και των εκπροσώπων τους, πραγματοποιείται η σημερινή διαδικασία, με την παρουσίαση του πρώτου απολογισμού τριών Αντιδημαρχιών, για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024.

Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής & Πολιτικών Ισότητας

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Δαλαμπύρας, από τις αρχές του 2024 πραγματοποιήθηκαν 21 δράσεις της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών, Ρομά, πρόσφυγες- συνεργασία με Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες), ενώ σημαντική ήταν και η δράση των Τμημάτων Δομών (κοινωνικές έρευνες, κοινωνικές έρευνες για ανηλίκους, δράσεις για αστέγους, κ.α.).

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις του αρμοδίου Αντιδημάρχου, κ. Δαλαμπύρα με τα στελέχη του Κοινωνικού Παντοπωλείου, με τους προέδρους των Κοινοτήτων Δ. Λαρισαίων (για τις ανάγκες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στις περιοχές τους).

Επιλύονται ζητήματα για τη στέγαση του ΚΑΠΗ στη συνοικία του Αγίου Θωμά (με πρόσθετους χώρους που αναμένεται να διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα), ενώ σε εξέλιξη είναι η ανακατασκευή και καθαρισμός των χώρων στο ΚΑΠΗ των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης

Στις πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα αναμένεται η αξιοποίηση του Κτιρίου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Ευπαθών Ομάδων (δίπλα στο Ροδοπούλειο, Αβέρωφ), προκειμένου να παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες και δράσεις ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.

Παράλληλα, στον τομέα της Υγείας, άμεσα προστίθενται οι υπηρεσίες παιδιάτρου, ενώ έχει δρομολογηθεί και η ενίσχυση των δομών ΚΑΠΗ με ψυχίατρο και ψυχολόγο.

Τέλος, η Αντιδημαρχία προγραμματίζει την υλοποίηση προγραμμάτων προαγωγής της Υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι και η δημιουργία Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος.

Αντιδημαρχία Παιδείας & Άθλησης

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Ηρακλή Γερογιώκα, μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν δράσεις αθλητισμού (τουρνουά τένις ενηλίκων, 38ο πρωτάθλημα μπάσκετ Εργαζομένων, 37ο πρωτάθλημα προδοσφαίρου), ενώ προγραμματίζονται δρομικές δράσεις και προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού (Ακαδημίες, Άθληση & Γυναίκα). Παράλληλα, η Αντιδημαρχία και ο Δήμος Λαρισαίων ετοιμάζονται για την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας (εκδηλώσεις).

Στον τομέα της Παιδείας, προγραμματίζονται δράσεις εξωστρέφειας για το Αστεροσκοπείο, αναμένεται εντός Μαρτίου ο νέος κύκλος μαθημάτων των Σχολών Γονέων, όπως και προγράμματα εκμάθησης η/υ για την τρίτη ηλικία, τεχνικών διαχείρισης άγχους, ανάπτυξης δεξιοτήτων για νέους ανέργους.

Ειδικά για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη νέου προσωπικού (παιδαγωγός, ειδικός παιδαγωγός, γυμνάστρια και κοινωνικός λειτουργός). Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη καθαριστριών στους Παιδικούς Σταθμούς (μέσω Δ.ΥΠ.Α), καθώς και δεκαεπτά ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων για τους Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ (μέσω ΕΣΠΑ).

Αντιδημαρχία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Δημήτρη Λεωνιδάκη, παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα, η Υπηρεσία Καθαριότητας, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024, έχει πετύχει ένα πολύ καλό επίπεδο οδοκαθαρισμών.

Για την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού, ο Δήμος Λαρισαίων προχώρησε στην πρόσληψη (τρίμηνες συμβάσεις), 34 εργατών και 4 οδηγών, που ήδη διανύουν τη δεύτερη εβδομάδα εργασίας τους. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσληψη 70 ατόμων (8μηνες συμβάσεις), ώστε να μπορέσουν να δοθούν οι οφειλόμενες άδειες και ρεπό στο μόνιμο προσωπικό.

Σιγά-σιγά γίνεται η ανάκτηση των απορριμματοφόρων που βρίσκονταν σε συνεργεία εκτός Αμαξοστασίου, ενώ έχει δοθεί εντολή να δίνεται προτεραιότητα για τα οχήματα της Καθαριότητας. Καθημερινά σαρώνουν την πόλη δύο (2) μικρά σάρωθρα πεζοδρόμων και τρία (3) μεγάλα, γίνεται προσπάθεια να συντηρούνται τα υπόλοιπα. Παράλληλα, δύο υδροφόρες επιχειρούν καθημερινά, για δύο ώρες στο κέντρο και μετά στις συνοικίες, με την προτεραιότητα να δίνεται σε πλημμυρισμένες περιοχές.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας αναμένει την παραλαβή 150 καινούριων κάδων απορριμμάτων, ενώ γίνεται προσπάθεια σύναψης συνεργασίας (με ιδιώτη) για την αντικατάσταση κατεστραμμένων κάδων, οι οποίοι είναι περισσότεροι από 1.000. Επιπρόσθετα, έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση νέων κάδων στα σχολεία, μέσω του προγράμματος «Ανακύκλωση-Διαλογή στην Πηγή», με παράλληλες ενημερωτικές ημερίδες.

Έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τις διοικήσεις και μέλη Συλλόγων (Εστίασης, Εμπορικό και Λαϊκών Αγορών) για την υπενθύμιση του Κανονισμού Καθαριότητας, ώστε οι δημότες να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ενώ παράλληλα γίνεται διερεύνηση των πρόσφορων τρόπων και μέσων για την επικοινωνία του Κανονισμού Καθαριότητας προς όλους τους δημότες.