Το Πνευματικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα συνδιοργανώνουν μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον συνθέτη Απόστολο Καλδάρα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 20.30 στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας -Μουσείο ΓΙ.Κατσίγρα.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η κ. Χρύσα Βελησσαρίου, Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Εργαστηρίου Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας και αιρετή της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων.

Η ορχήστρα του συλλόγου θα παίξει αντιπροσωπευτικά τραγούδια του συνθέτη.

Την ορχήστρα του Συλλόγου αποτελούν οι εκπαιδευτικοί: Άν. Αγραφιώτη, Κ. Κουτές, Αχ. Μοχλούλης, Π. Νάκος, Γ. Πατσιώλης, Δ. Πατσιατζή, Στ. Σταμελόπουλος, Κ. Τασόκας, Κ. Χατζής και Κ. Κωστάντου.
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η κ. Ελένη Διβάνη, φιλόλογος. Είσοδος ελεύθερη.​

Ο Απόστολος Καλδάρας είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού. Τα τραγούδια του κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα. Συνέθεσε περισσότερα από 600 τραγούδια. Η βυζαντινή μουσική, τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη και του Βασίλη Τσιτσάνη, καθώς και η ηπειρώτικη παράδοση θα αποτελέσουν τις πηγές του, για να αναπτύξει το ταλέντο του.​

Τα πρώτα τραγούδια του έχουν τα χαρακτηριστικά της κλασικής περιόδου του ρεμπέτικου (κυρίως ζεϊμπέκικα). Το “Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι” κατατάσσεται στα 2-3 καλύτερα του 20ού αιώνα. Είχε την ικανότητα να γράφει τραγούδια σε διαφορετικό ύφος. Αφουγκραζόταν τα μηνύματα των καιρών και συνεχώς ανανεωνόταν.

Σε πάρα πολλά τραγούδια έγραψε ο ίδιος τους στίχους. Συνεργάστηκε επίσης με πάρα πολλούς στιχουργούς και τραγουδιστές. Τη δεκαετία του ‘60 “έντυσε” με τα τραγούδια του πολλές ελληνικές ταινίες.

"Η εκδήλωση αποτελεί επανάληψη της εκδήλωσης του Πνευματικού Εργαστηρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στις 2 Ιουνίου 2023. Το ωδείο ήταν τότε κατάμεστο και ο ίδιος ο γιος του Αποστόλου Καλδάρα, ο συνθέτης και ζωγράφος Κώστας Καλδάρας, παρακολούθησε το αφιέρωμα μαζί με το κοινό.

Η απήχηση που είχε η εκδήλωση ήταν μεγάλη. Ζητήθηκε από πολύ κόσμο να επαναληφθεί και έτσι αποφασίστηκε αυτό να γίνει στον κήπο της Πινακοθήκης υπό την αιγίδα του Δ. Λαρισαίων", καταλήγει σχετική ανακοίνωση.