Διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα έκαναν αγρότες και κτηνοτρόφοι απ' όλη τη Θεσσαλία ζητώντας ουσιαστική στήριξη μετά τις καταστροφές του Daniel.

Ζητούν να αποζημιωθούν 100% για την πραγματική ζημιά στις καλλιέργειες και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο, διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των προκαταβολών, αλλά και για τις μειωμένες βασικές ενισχύσεις που πιστώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Τα χωριά μας ερήμωσαν, τα χωράφια μας σε μεγάλο ποσοστό δεν μπορούν να καλλιεργηθούν και τα ζώα μας δεν μπορούν να αναπληρωθούν, είπαν για άλλη φορά οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κώστας Τζέλλας πρ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας “Δεν έχουμε πάρει ακόμη απάντηση για το ύψος των αποζημιώσεων δύο μήνες μετά την κακοκαιρία, έχουν πει για μια προκαταβολή που ακόμη δεν πήραμε. Τώρα θα παίρναμε χρήματα απ τις παραγωγές μας αλλά δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ”.

Ο Θανάσης Μασούρας γεωργοκτηνοτρόφος από τον Αλμυρό Μαγνησίας είπε χαρακτηριστικά ότι “‘είναι θέμα επιβίωσης, δεν έχουμε που να πάμε, πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν καν σπίτια να επιστρέψουν, μοιράζει ψίχουλα η κυβέρνηση, μόνο το 20% πληρώθηκε“.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι και οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών. Στο Σωτήριο, μόλις πέντε οικογένειες έχουν επιστρέψει  στα σπίτια τους.

Ο Αγγελος Τζιαμαλής πρ. αγρ. συν/μου Σωτήριου Λάρισας μίλησε για 200 χιλ. στρέμματα που παραμένουν κάτω από τεράστιες ποσότητες νερού, χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε θα ξανακαλλιεργήσει.

Διαμαρτυρία αγροτών σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ Λάρισας για τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές του Daniel

Ο Ρίζος Μαρούδας πρ. της ΕΟΑΣΝΛ τόνισε ότι “οι αγρότες διεκδικούν να αποζημιωθούν πλήρως για όλες τις ζημιές, όχι μόνο στις σοδειές αλλά και στα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, κάτι που δεν επιτρέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και θα πρέπει να υπάρξει εξαίρεση φέτος για τους πληγέντες , αλλά και να αλλάξει επιτέλους ο κανονισμός εν γένει“.

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις φετινές μειωμένες βασικές ενισχύσεις.

Αν δεν αποζημιωθούν πλήρως για όλες τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, λένε οι αγρότες που προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις με τρακτέρ.

ertnews.gr