Το Πνευματικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων διοργανώνειν μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον συνθέτη Απόστολο Καλδάρα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 και ώρα 8:30 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κ. Γιάννης Ζαρογιάννης, δρ Φιλολογίας, πρόεδρος του Πνευματικού Εργαστηρίου Εκπαιδευτικών. Η ορχήστρα του συλλόγου θα παίξει αντιπροσωπευτικά τραγούδια του τιμώμενου συνθέτη.

Την ορχήστρα αποτελούν οι: Αν. Αγραφιώτη, Κ. Κουτές, Κ. Κωνστάντου, Αχ. Μοχλούλης, Π. Νάκος, Γ. Πατσιώλης, Δ. Πατσιατζή, Στ. Σταμελόπουλος, Κ. Τασόκας και Κ. Χατζής. Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η κ. Ελένη Διβάνη, φιλόλογος. Είσοδος ελεύθερη.​

Ο Απόστολος Καλδάρας είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού. Τα τραγούδια του κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα. Συνέθεσε περισσότερα από 600 τραγούδια. Η βυζαντινή μουσική, τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη και του Βασίλη Τσιτσάνη, καθώς και η ηπειρώτικη παράδοση θα αποτελέσουν τις πηγές του, για να αναπτύξει το ταλέντο του.​

Τα πρώτα τραγούδια του έχουν τα χαρακτηριστικά της κλασικής περιόδου του ρεμπέτικου (κυρίως ζεϊμπέκικα). Το “Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι” κατατάσσεται στα 2-3 καλύτερα του 20ού αιώνα. Είχε την ικανότητα να γράφει τραγούδια σε διαφορετικό ύφος. Αφουγκραζόταν τα μηνύματα των καιρών και συνεχώς ανανεωνόταν.

Σε πάρα πολλά τραγούδια έγραψε ο ίδιος τους στίχους. Συνεργάστηκε επίσης με πάρα πολλούς στιχουργούς και τραγουδιστές. Τη δεκαετία του ‘60 “έντυσε” με τα τραγούδια του πολλές ελληνικές ταινίες.