Στη Λάρισα βρέθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας για την παρουσίαση του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων, ο οποίος λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο κ. Κυρανάκης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι στόχος του υπουργείου είναι να λειτουργήσει όσο καλύτερα και πιο διευρυμένα ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων (akinita.gov.gr) και στο πλαίσιο αυτό αποδέχθηκε την πρόσκληση των Λαρισαίων συμβολαιογράφων.

Κ. Κυρανάκης: Στόχος μας να λειτουργήσει όσο καλύτερα και πιο διευρυμένα το akinita.gov.gr

Ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο για τους συμβολαιογράφους εργαλείο, αλλά και για τους πολίτες, αφού προσφέρει μέσα σε μια μόνο εργάσιμη μέρα μεταγραφές ακινήτων, μειώνοντας ουσιαστικά τη γραφειοκρατία και επιταχύνοντας ουσιωδώς τη διαδικασία.

“Θεωρούμε τους συμβολαιογράφους συμμάχους μας στην προσπάθεια αυτή” ανέφερε ο Κ. Κυρανάκης που απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη αποχή των συμβολαιογράφων, σχολίασε ότι αυτή βασίστηκε σε παραπληροφόρηση.

Ο Ψηφιακός Φάκελος μεταβίβασης ακινήτων αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα, τα ακίνητα που είναι κτηματογραφημένα (αποτελούν το 42% των συνολικών ακινήτων στη χώρα), λειτουργεί από την 1 Ιανουαρίου και ήδη έχουν κατατεθεί τα πρώτα συμβόλαια. Ο συμβολαιογράφος αντλεί ηλεκτρονικά τα στοιχεία των φυσικών προσώπων απευθείας από τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ επιπλέον για τη μεταβίβαση δεν απαιτούνται πια τέσσερα δικαιολογητικά που έως τώρα η απόκτησή τους ταλαιπωρούσε σημαντικά τους πολίτες.

ertnews.gr