Στη σειρά δημοσιονομικών και θεσμικών πρωτοβουλιών που χρειάζονται για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην χώρα μας, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Να θυμίσω ότι πριν από 15 μέρες ο κ. Αυγενάκης είχε πει ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες» είπε για να προσθέσει πως «διαψεύστηκε όμως από τους ίδιους τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Δυστυχώς η κυβέρνηση θυμήθηκε τους αγρότες τώρα. Εμείς κατηγορούμε την κυβέρνηση αφενός ότι δεν είχε σχέδιο, αφετέρου όμως καταθέτουμε και προτάσεις, όχι μόνον δημοσιονομικές αλλά και θεσμικές. Σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής, σήμερα το ρεύμα τα χωράφια είναι ακριβότερο από το οικιακό. Η έκπτωση της τάξης του 10% που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ψίχουλα. Πρέπει να μειωθεί πολύ περισσότερο.

Δεύτερον, λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο και να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές. Αυτό το πακέτο μέτρο κοστίζει περί τα 350 εκ. ευρώ».

Σε ότι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε τον πρωθυπουργό «έστω και στο «και πέντε» να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ζητήσει την τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες.

Αυτές οι τροποποιήσεις που έκανε πριν από τρεις μήνες δε θεραπεύουν τις αδικίες στις επιδοτήσεις. Το γεγονός ότι οι αγρότες πουλάνε κάτω από το κόστος παραγωγής είναι ανεπίτρεπτο και δεν υπάρχει άλλος παραγωγικός κλάδος που να πουλά κάτω από το κόστος, εκεί μπορεί να γίνει θεσμική παρέμβαση».

Για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία ο κ. Κόκκαλης υπενθύμισε τέλος πως «πέντε μήνες μετά δεν υπάρχει σχέδιο για το πώς θα φύγουν τα νερά και πώς θα αποζημιωθούν τα χωράφια».