«Η Κυβέρνηση αδικεί κατάφωρα τους μηλοκαλλιεργητές και καστανοκαλλιεργητές της Αγιάς με την μεροληπτική καταβολή αποζημιώσεων» τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Οι μηλοκαλλιεργητές της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με πληθώρα σημαντικών προβλημάτων των οποίων οι συνέπειες τείνουν να καταστήσουν την εγκατάλειψη της μηλοκαλλιέργειας μονόδρομο.

Οι εξαγωγές των μήλων έχουν περιοριστεί δραματικά από τις πολεμικές αναταραχές και την πολιτική αστάθεια των χωρών προορισμού τους, τους αυξημένους δασμούς επί των εισαγωγών φρούτων στην Αίγυπτο, η οποία αποτελεί τον κυριότερο παραλήπτη των μήλων μας τα τελευταία χρόνια (66% των ελληνικών εξαγωγών) αλλά και το δυσθεώρητο πλέον κόστος παραγωγής τους. Επίσης, πρόσθετη απώλεια εισοδήματος για τους μηλοκαλλιεργητές έχει αποτέλεσει και το γεγονός ότι με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027, τα μήλα εξαιρέθηκαν από το μέχρι πρότινος δικαίωμα καταβολής συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 44 εώς 47 ευρώ ανά στρέμμα.

Επιπλέον, οι μηλοκαλλιεργητές αλλά και καστανοκαλλιεργητές του Δήμου Αγιάς, κατά την πρόσφατη περίοδο συγκομιδής, επλήγησαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του ακραίου καιρικού φαινομένου “Daniel”, τα οποία κατέστρεψαν το σύνολο σχεδόν της αγροτικής και δασικής οδοποιίας, τον κεντρικό οδικό άξονα Αγιάς - Λάρισας και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες τους. Για έναν τουλάχιστον μήνα παρέμεινε αδύνατη η συγκομιδή και διακίνηση των προϊόντων τόσο για εξαγωγές όσο και για διάθεση τους στην εσωτερική αγορά.

Βέβαια, τα ίδια ακριβώς προβλήματα αντιμετώπισαν και οι μηλοκαλλιεργητές αλλά και καστανοκαλλιεργητές της Π.Ε. Μαγνησίας στην περιοχή του Πηλίου, για τους οποίους όμως ενώ η Πολιτεία ορθώς αναγνώρισε και μερίμνησε για την παροχή ενισχύσεων, μερολήπτησε κατά των συναδέλφων τους μηλοκαλλιεργητών και καστανοκαλλιεργητών, της όμορης περιοχής της Αγιάς στην Π.Ε. Λάρισας, οι οποίοι αποδεδειγμένα επλήγησαν κατά τον ίδιο τρόπο.

Συγκεκριμένα, μόνο για τους μηλοπαραγωγούς και καστανοπαραγωγούς του Πηλίου, καταβλήθηκαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με χρήματα από το ταμείο Αρωγής χωρίς έλεγχο και εξατομίκευσή και συγκεκριμένα 500 ευρώ ανά στρέμμα στα μήλα και 200 ευρώ ανά στρέμμα για τα κάστανα και μόνο για το 70% της ζημιάς.

Επειδή τον τελευταίο χρόνο οι εξαγωγές μήλων έχουν μειωθεί κατά 70% ενώ οι εισαγωγές τους έχουν πενταπλασιαστεί και οι τιμές πώλησης της εγχώριας παραγωγής είναι αντίστοιχες με αυτές της δεκαετίας του 1980, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής τους.

Επειδή οι παραγωγοί της Αγιάς δεν έχουν λάβει ποσά αποζημίωσης αλλά ούτε καν γνωρίζουν ακόμη τα πορίσµατα εκτίµησης των ζηµιών από τον Παγετού του 2023.

Επειδή οι μηλοκαλλιεργητές και καστανοκαλλιεργητές της Αγιάς έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες από την κακοκαιρία Daniel και έχουν απολέσει σημαντικό μέρος των εσόδων τους.

Επειδή οι μηλοκαλλιεργητές και καστανοκαλλιεργητές της Αγιάς βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής και αδυνατούν να παραμείνουν στον κλάδο.

Επειδή η μεροληπτική αντιμετώπιση των μηλοκαλλιεργητών και καστανοκαλλιεργητών από την Κυβέρνηση, για τα ίδια ακριβώς θέματα και προβλήματα, δημιουργεί αισθήματα αδικίας, ανισότητας και συνθήκες «κοινωνικού αυτοματισμού» στους πολίτες.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία έναντι των μηλοκαλλιεργητών και καστανοκαλλιεργητών της περιοχής Αγιάς καταβάλλοντας τους άμεσα και κατά τον ίδιο τρόπο ποσά αποζημίωσης αντίστοιχα με αυτά των συναδέλφων τους καλλιεργητών στην περιοχή του Πηλίου της Π.Ε. Μαγνησίας;»