Αδικαιολόγητες και αναίτιες καθυστερήσεις για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ επισημαίνει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη που συνυπογράφουν 16 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το ζήτημα της επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ ταλανίζει πολλά χρόνια τον παραγωγικό κόσμο της χώρας μας, καθώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόσο κατά την προηγούμενη θητεία της όσο και κατά την παρούσα, απλώς διαπιστώνει την αναγκαιότητα του χωρίς όμως σαν προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια υλοποίησης του.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε δρομολογηθεί αναλογιστική μελέτη για τις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και την αξιόπιστη και κοινωνικά δίκαιη κάλυψη των παραγωγών και στις 13-12-2018,ο ΕΛΓΑ αποφάσισε και ανέθεσε τη διενέργεια διαγωνισμού για την τροποποίηση του Κανονισμού του. Όμως, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ακολούθησε, ουδέποτε προχώρησε την αναλογιστική αυτή μελέτη ενώ η τότε διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν κατακύρωσε στην ώρα του το διαγωνισμό. Το μοναδικό που έπραξε η τότε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ήταν η σύσταση επιτροπής για την είσοδο ιδιωτών στην ασφάλιση και τον ΕΛΓΑ της οποίας το πόρισμα αναμένονταν τέλος Ιουνίου του 2020.

Με 7 μήνες καθυστέρηση και αφού ο τότε υπουργός κος Βορίδης παραδεχόταν με κυνισμό ότι ¨ο ΕΛΓΑ δεν είναι ελκυστικός στους ιδιώτες¨», ο πρόεδρος του επιτέλους δεσμευόταν για τη συνέχιση της αναλογιστικής μελέτης.

Δυστυχώς, συνεχίζοντας την τακτική της όλα αυτά τα χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά από τις μεγάλες καταστροφές πάντα διαπιστώνει την ανάγκη επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ και ανακοινώνει τη σχετική της πρόθεση. Μάλιστα τον Αύγουστο του 2023 ο ΥπΑΑΤ κ. Αυγενάκης δήλωνε για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ότι «θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει το ΥπΑΑΤ στη Βουλή.»

Τον Ιανουάριο του 2024, ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωνε για το νέο κανονισμός του ΕΛΓΑ ότι θα κάνει «ότι είναι δυνατό ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί εντός του 2024» και στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην Θεσσαλονίκη, που δόθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου, στα πλαίσια της 30ης Agrotica, ανέφερε ότι είναι στο 99% είναι έτοιμος ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ. Βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου και ακόμη από το ΥπΑΑΤ δεν ανακοινώθηκε επίσημα η διαβούλευση του, παρά μόνο συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για τις επερχόμενες αλλαγές του.

Η πρωτόγνωρη και ολοκληρωτική καταστροφή της κακοκαιρίας DANIEL & ELIAS το Σεπτέμβριο του 2023, ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο τα αποτελέσματα της αδικαιολόγητης και αναίτιας καθυστέρησης επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τα οποία συνεχίζονται να επιβεβαιώνονται από τα ακραία φαινόμενα όπως η πρόσφατη κακοκαιρία στην Πιερία.

Οι καταστροφές που έχουν πλήξει την αγροτική παραγωγή και τις υποδομές στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια και τα αποτελέσματα των αποζημιώσεων των αγροτών στις πληγείσες περιοχές, καταδεικνύουν όχι μόνο την αναχρονιστικότητα του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και την άρνηση της Κυβέρνησης για πραγματική και ουσιαστική επικαιροποίηση του.

Μάλιστα σε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου (https://www.agrotypos.gr/chrima/elga-psea/paei-piso-o-neos-kanonismos-elga-apo-2025-kai-vlepoume-provlima-karpodesis-ta) με δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Σύλλογου Σκύδρας, κ. Στέφανου Τοπαλίδη, αναφέρεται ότι «κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας, στο ΥπΑΑΤ, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, μας ανέφερε ότι έχουν καθυστερήσει οι αναλογιστικές μελέτες. Οπότε δεν θα βγει σύντομα σε διαβούλευση ο νέος Κανονισμός αλλά πάει για τον επόμενο χρόνο.»

Επειδή οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που πλήττουν την αγροτική παραγωγή θα συνεχίσουν να την πλήττουν με μεγαλύτερης έντασης και συχνότητας ακραία φαινόμενα.

Επειδή ο κανονισμός δεν έχει αλλάξει εδώ και 25 χρόνια, είναι αναχρονιστικός, δεν καλύπτονται κίνδυνοι και λειτουργεί εις βάρος των παραγωγών.

Επειδή η ανοχή των αγροτών έχει πλέον εξαντληθεί και οι διαμορφούμενες συνθήκες απαιτούν μια σύγχρονη λύση για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη και ζήτημα άμεσης προτεραιότητας η επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Επειδή είναι αναίτια και αδικαιολόγητη η διαπιστωμένη μακροχρόνια καθυστέρηση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Πότε προτίθεται να θέσει σε διαβούλευση το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών ολοκλήρωσης της επικαιροποίησης του;»