«Η επιτάχυνση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την αποΐδρυματοποίηση και ένταξη των παιδιών σε ένα νέο οικογενειακό περιβάλλον» τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τη νέα ΚΥΑ για τη λειτουργία μονάδων παιδικής προστασίας που έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Την κοινή γνώμη απασχολεί δικαίως η έντονη διαμαρτυρία και οι ενστάσεις της ΜΚΟ «Χαμόγελο του Παιδιού», Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, αναφορικά με την ΚΥΑ με αριθμό 4494/11-5-2022, η οποία θέτει αυστηρές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας (ΜοΠΠ) αποκλειστικά για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εξαιρώντας από το πλαίσιο αυτό τις δημόσιες και εκκλησιαστικές αντίστοιχες δομές.
Είναι πολιτικά παράδοξο η Κυβέρνηση σε μια περίοδο που ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία, όπου «ανθίζει» το κέρδος, στην περίπτωση των μονάδων παιδικής προστασίας, που ο σκοπός είναι βαθειά κοινωνικός και όχι κερδοσκοπικός, να θέτει προσκόμματα στο κοινωνικό τους έργο και δη όταν το ίδιο το Κράτος δεν έχει την υποδομή και τις δυνατότητες να καλύψει τις ανάγκες φροντίδας των παιδιών.
Είναι και κοινωνικά παράδοξο και συνιστά βαθειά αντικοινωνική πολιτική, το να θέτει η υπουργική αυτή απόφαση, προϋποθέσεις, οι οποίες πρόκειται νομοτελειακά να οδηγήσουν σε λουκέτο σπίτια ημερήσιας φροντίδας στα οποία φιλοξενούνται παιδιά που επιστρέφουν κάθε εβδομάδα στους γονείς τους μέχρι να επανενωθούν μόνιμα και ακόμα σπίτια μόνιμης φιλοξενίας παιδιών, χωρίς να εξασφαλίζεται το αύριο των παιδιών αυτών.
Είναι τέλος και νομικά παράδοξο, να διαχωρίζει τα παιδιά που ζουν σε ιδιωτικούς φορείς και τα παιδιά που ζουν σε δημόσιες δομές και εκκλησιαστικά ιδρύματα, παραβιάζοντας το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία στα ζητήματα της παιδικής προστασίας. Παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Χώρας από τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Ανηλίκων, όπως και από το Ενωσιακό Δίκαιο, ενώ ο διαχωρισμός των κρατικών δομών (δηλαδή του Δημοσίου και της Εκκλησίας) απέναντι προς τις ιδιωτικές δομές παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας.
Πρέπει η αντιπολίτευση, οι επιστημονικοί φορείς και όλα τα ΝΠΙΔ που παράγουν το έργο της φιλοξενίας παιδιών, να μεταφέρουν την εκκωφαντική φωνή χιλιάδων παιδιών, που απαιτούν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ενιαίο πλαίσιο προδιαγραφών και όρων ίδρυσης και λειτουργίας μικρών μονάδων παιδικής προστασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα. Πρέπει δε το ζήτημα που ανέκυψε να επαναφέρει την συζήτηση για την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και του Οδικού Χάρτη για την αποϊδρυματοποίηση με την άμεση και απρόσκοπτη εφαρμογή του θεσμού της αναδοχής, την υποστήριξη, με σαφείς κανόνες και χρηματοδότηση, του κοινωνικού έργου των ΝΠΟΔΔ και ΝΠΙΔ παιδικής προστασίας.»