"Η πενιχρή αύξηση των συντάξεων, που διατυμπανίζει η απερχόμενη Κυβέρνηση ότι δήθεν σηματοδοτεί βαθειά κοινωνική πολιτική υπέρ των συνταξιούχων, όχι μόνο επί της ουσίας ουδέν προσθέτει στο εισόδημα των ίδιων των συνταξιούχων, αλλά αντιθέτως, αποτέλεσε και αιτία αφαίρεσης εισοδήματος από τις πλέον ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, όπως είναι οι ΑΜΕΑ". Τα παραπάνω σημειώνει σε δήλωσή του, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης εξηγεί πως «το επίδομα βαριάς αναπηρίας χορηγείται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, εφόσον αυτά τα άτομα είναι ανασφάλιστα και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή ή λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου γονέα, εφόσον αυτή είναι ίση ή μικρότερη του επιδόματος βαριάς αναπηρίας (313 ευρώ σήμερα).

Πλέον με την πενιχρή αύξηση των συντάξεων, δημιουργήθηκε το παράδοξο και κυρίως κατάφωρα άδικο, πολλοί δικαιούχοι ΑΜΕΑ, που λάμβαναν προνοιακό επίδομα (527€), ώστε να καλύπτουν με αξιοπρέπεια τις αυξημένες ανάγκες τους, πλέον να χάνουν παντελώς το επίδομα αυτό, επειδή, με την πενιχρή αύξηση επί της σύνταξης του θανόντος γονέα, αυτή ξεπέρασε την κατώτερη εθνική του ΟΓΑ, και έτσι κρίθηκαν μη δικαιούχοι του επιδόματος.

Το Υπουργείο δεν μερίμνησε, ώστε να αποφευχθεί ο αποκλεισμός ΑΜΕΑ από τα προνοιακά επιδόματα και να αποσυνδεθεί το προνοιακό επίδομα από το ύψος της σύνταξης, με συνέπεια σήμερα οι δικαιούχοι να χάνουν 527,00 ευρώ και να κερδίζουν 10 ή 20 ευρώ, αναλόγως της αύξησης της σύνταξης του θανόντος γονέα τους.

Η αποσύνδεση των συντάξεων από τα προνοιακά επιδόματα είναι δίκαιη και επιβεβλημένη και την επιτάσσουν οι Αρχές του Κράτους Δικαίου και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης» καταλήγει ο Λαρισαίος πολιτικός.