Να γνωστοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την συμμόρφωση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών μετά την δικαστική απόφαση δεκαετούς παραγραφής των ασφαλιστικών εισφορών, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας Σοφοκλέους In, το οποίο αναφέρει πληροφορίες για το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, με το οποίο δίδεται οδηγία στις εισπρακτικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, να λειτουργούν με βάση την υπ’ αριθμ. 1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ο χρόνος παραγραφής όλων των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, και του τέως ΙΚΑ, όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη 10ετία.

Δεδομένου, ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υιοθέτηση της απόφασης του ΣτΕ, από το ΚΕΑΟ σημαίνει την αυτόματη διαγραφή από τις λίστες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, σχεδόν του 60% των συνολικών χρεών, ή ποσού 23,5 δισ. ευρώ, τα οποία βεβαιώθηκαν έως και το έτος 2011, άρα πρόκειται για ζήτημα που αφορά χιλιάδες οφειλέτες, αλλά και την ίδια την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Κατόπιν τούτου, το Υπουργείο πρέπει να γνωστοποιήσει το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο, αναφορικά με την προσαρμογή των επιχειρησιακών διαδικασιών στην επιχειρησιακή περιοχή της παραγραφής οφειλών με σκοπό την συμμόρφωση του Κ.Ε.Α.Ο. με την υπ’ αρ. ΣτΕ Ολ 1833/2021 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.»