Συνέντευξη Τύπου των ΤΕ Πόλης και Υπαίθρου του ΚΚΕ Λάρισας δόθηκε σήμερα Τρίτη 23 Ιανουαρίου από τον Αλέξη Ζορμπά, γραμματέα της Τ.Ε Λάρισας και την Μαρία Κωστούλα, μέλος του Τομεακού Γραφείου Υπαίθρου Λάρισας. 

Στην συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε πως στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτικής δραστηριότητας και αγωνιστικής δράσης για την οργάνωση της εργατική λαϊκής πάλης απέναντι σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα (επιπτώσεις πλημμυρών, ακρίβεια - εισόδημα, διεκδικήσεις αυξήσεων και υπογραφή ΣΣΕ, αντιπαράθεση με την εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς) το ΚΚΕ προχωρά στη διοργάνωση μεγάλης πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης με θέμα: «105 χρόνια ΚΚΕ - Εμπνεόμαστε - Διδασκόμαστε - Συνεχίζουμε», με ομιλήτρια την σ. Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή 28/1 στις 18:30, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Ενώ μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι.

Αναλυτικά, αναφέρθηκαν τα εξής:

Σήμερα που πληθαίνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι επέρχεται μια νέα διεθνής, συγχρονισμένη στα σημαντικότερα καπιταλιστικά κέντρα, οικονομική κρίση, το ξέσπασμα της οποίας μπορεί να επιταχυνθεί από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και την αύξηση της διασποράς των πολεμικών συγκρούσεων (Ουκρανία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Παλαιστίνη, ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, Ερυθρά Θάλασσα, κ.α.)

Σήμερα που η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες, τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται  αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ακρίβειας, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της επιδρομής των καπιταλιστικών συμφερόντων στις υποδομές Υγείας και Ασφάλισης, Παιδείας κ.λπ., της παντελούς έλλειψης υποδομών προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας, του φυσικού πλούτου, όπως τραγικά ανέδειξαν οι πρόσφατες πλημμύρες. Άλλωστε όσον αφορά τις πλημμύρες  ο λαός της Θεσσαλίας, όπως και της πόλης μας της Λάρισας, ζει και πληρώνει ακόμα τις συνέπειες από τις εγκληματικές επιπτώσεις από την έλλειψη υποδομών και σχεδίου προστασίας, ενώ τα σχέδια που ανακοινώνονται (Πόρισμα Ολλανδών, Ανακοινώσεις Περιφερειακής Αρχής Κουρέτα) διέπονται από τα ίδια αντιλαϊκά κριτήρια κόστους - οφέλους, την έλλειψη σχεδίου με γνώμονα την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών στην περιοχή, την πλήρη στο 100% αποζημίωση κατοικιών, βιοπαλαιστών αγροτών, εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ που έχασαν τους μισθούς, τα εισοδήματα, τις περιουσίες τους. Στον αντίποδα επενδυτικών προγραμμάτων δισ. Ευρώ (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, αναπτυξιακοί νόμοι), από τα οποία τελικά ωφελούνται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε με τη μορφή άμεσων ενισχύσεων, είτε με την μορφή αναθέσεων έργων.

Σήμερα που οι λαοί βιώνουν ήδη τις συνέπειες των ανταγωνισμών για το μοίρασμα των καπιταλιστικών αγορών και των σφαιρών επιρροής, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Οι εργατικές - λαϊκές απώλειες στην Ουκρανία, ο εκτοπισμός των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η σφαγή του παλαιστινιακού λαού, οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, αποτελούν μόνο τις φανερές συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων.

Σήμερα που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας πληρώνουμε ήδη το αντίτιμο για την εμπλοκή του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους στον πόλεμο της Ουκρανίας, στην επέμβαση του Ισραήλ και τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, στις συγκρούσεις που είναι σε εξέλιξη στην Ερυθρά θάλασσα.      Το εκρηκτικό υπόβαθρο των συγκρούσεων, δεν είναι άλλο από τους ανταγωνισμούς που οξύνονται ανάμεσα στα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ειδικά ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Σ' αυτό το πολεμικό σκηνικό, η ελληνική κυβέρνηση μπλέκεται με χίλια νήματα και ετοιμάζεται τον επόμενο μήνα να στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, υπηρετώντας τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, είτε ενσωματωθεί στην αμερικανική, είτε στην ευρωπαϊκή αποστολή.

Οι αμερικάνικες και ΝΑΤΟικές βάσεις επεκτείνονται από τη μια έως την άλλη άκρη της χώρας ενώ ταυτόχρονα γιγαντώνονται οι δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς. Τόσο η Ελλάδα (λόγω των ΝΑΤΟϊκών υποδομών και της εμπλοκής στους σχεδιασμούς όσο και πιο συγκεκριμένα η πόλη μας η Λάρισας, λόγω της αξιοποίησης της 110 Πτέρυγας Μάχης από το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του, καθίσταται στόχος αντιποίνων, ενώ ήδη δημοσιεύματα μιλούν για επέκταση των ΝΑΤΟϊκών υποδομών στην 110 Πτέρυγα Μάχης, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες στο στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει μέσα στον λαό ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο στόχος του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ να καταστεί το Κόμμα νους, καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό, γίνεται επιτακτικός, αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί διέξοδος προς όφελος της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας.

Ξεχωρίζουμε ιδιαίτερα στην εκδήλωσή μας, την πρόσφατη κυκλοφορία εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ του τόμου Γ2 του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος, που αφορά την περίοδο 1968 - 1974, την περίοδο της δικτατορίας, την περίοδο του μεγάλου εργατικού λαϊκού και νεολαιίστικου ξεσηκωμού που κορυφώθηκε τον Νοέμβρη του 1973. Το έργο παρουσιάζει τις ιδεολογικές-πολιτικές επεξεργασίες και την ηρωική δράση του Κόμματος κατά τη διάρκεια της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας (1967-1974), σε συνάρτηση με τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές-πολιτικές εξελίξεις και με τις εξελίξεις στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο που –στηριζόμενο στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και στη μελέτη σημαντικών ιστορικών τεκμηρίων– συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας της περιόδου και προσφέρει χρήσιμα ιστορικά διδάγματα στο σημερινό και αυριανό ταξικό αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και την κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας.

Η άντληση ιστορικών διδαγμάτων και συμπερασμάτων από την υπερεκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ, από την ιστορία των αλύγιστων της ταξικής πάλης, αποτελεί χρήσιμο εφόδιο για την ενίσχυση των αγώνων των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων που πλήττονται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, για το δυνάμωμα της πάλης για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και την κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας. Αυτή είναι η πραγματική απάντηση στον 21ο αιώνα για τους εργαζόμενους και τον λαό απέναντι στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, έχοντας διαμορφώσει σύγχρονη επαναστατική στρατηγική και κάνοντας διαρκή προσπάθεια να διευρύνει τους αγωνιστικούς δεσμούς του με την εργατική τάξη, τα λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων της πόλης και των αγροτών, τη νεολαία τους.

Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων της εργατικής τάξης και των λαϊκών δυνάμεων, παλεύοντας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, της κοινής πάλης όλων όσοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον από την πάλη ενάντια στους καπιταλιστές, στα μονοπώλια, στο κράτος και τις συμμαχίες τους.

Μόνο στην πάλη της εργατικής τάξης και των λαών βρίσκεται η ελπίδα της ανατροπής, απέναντι σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο βάρβαρος και άδικος.

Η συμμετοχή των καλλιτεχνών στην μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι θα είναι η εξής:

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Θέμη Σαμαντζή

Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Βιολέτα Ίκαρη, Μάκης Σεβίλογλου, Πάνος Κράϊας, Γιάννης Κοτσερίδης, Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Φωτίου.

Παίζουν οι μουσικοί: Μιχάλης Χώτος, Θέμης Σαμαντζής, Δημήτρης Πατούλιας, Γιάννης Κατσανούλης, Ηλίας Νικολαϊδης, Στέλιος Παπαδόντας

Απαγγέλουν οι ηθοποιοί: Τάκης Βαμβακίδης, Βασίλης Καρμίρης, Βασιλική Δούφα.