Στην ανάγκη οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν πως η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στους πολέμους, έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητά τους, αναφέρθηκε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη, σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Τυρνάβου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης στο Λαό της Παλαιστίνης.

Όπως σημείωσε «Ήδη σήμερα ο λαός μας πληρώνει με δυσανάλογα βάρη την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σε πάνω από 260 εκατομμύρια ευρώ είναι τα όπλα που πλήρωσε ο ελληνικός λαός για την άμυνα της Ελλάδας και η κυβέρνηση τα έστειλε "πεσκέσι" στην αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας. Κάμποσα εκατομμύρια έδωσε ο λαός μας για τα αντιπυραυλικά συστήματα Patriot που τώρα έχουν σταλεί στη Σαουδική Αραβία. Μια φρεγάτα έχει κόστος πλεύσης τη μέρα 30 χιλιάδες ευρώ και τώρα έχουμε 3 εκεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τις ανάγκες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ για πάνω από ένα μήνα. Ο λαός μας, λοιπόν, πληρώνει "τα μαλλιά της κεφαλής του" για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, πάνω από 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Κι αυτά, όταν η κυβέρνηση μας λέει πως δεν έχει για Υγεία, για Παιδεία, για συντάξεις και μισθούς.

Οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις είναι η μια άκρη της ακρίβειας που βιώνουμε σήμερα. Από την άλλη άκρη είναι η εκτίναξη των τιμών στα αγαθά.

Η ενέργεια, τα καύσιμα κι ενώ τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα, είναι στα ύψη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής του λαού, από το δικαίωμα στη θέρμανση, το φωτισμό των λαϊκών σπιτιών, έως και τη σωστή και πλήρη διατροφή του. Με τα φιλοδωρήματα της κυβέρνησης δεν λύνεται κανένα ζήτημα. Το εργατικό εισόδημα εξανεμίζεται στους λογαριασμούς, μικρομεσαίοι επαγγελματίες βαδίζουν στη χρεωκοπία και οι αγρότες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της παραγωγής, αλλά όλα αυτά δεν πτοούν την κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα κόμματα του συστήματος, που με τα "μπούνια" στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που "αιματοκυλούν" οικονομικά το λαό μας και αύριο μπορούν να τον αιματοκυλήσουν και στην κυριολεξία, εάν γενικευτεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, ή εάν εμπλακούν και νέες χώρες στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής.

Να γιατί σύντροφοι και φίλοι, η αποδέσμευση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς έχει άμεση σχέση με τη ζωή του λαού μας, με τα προβλήματα που βιώνει. Πολύ περισσότερο, που αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, στοχοποιούν το λαό μας και σχετίζονται μόνον με την εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

"Αγκάθι στο λαιμό" αυτών των επιχειρηματικών σχεδίων, για την αύξηση της κερδοφορίας τους είναι το δίκιο ενός λαού, του δοκιμαζόμενου λαού της Παλαιστίνης, που θέλουν να τον συντρίψουν».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης, όπως και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και συγκρουόμενους σχεδιασμούς πολλών αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, καθώς στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς.

Ανέδειξε το επιτακτικό καθήκον να δυναμώσει η πάλη σε όλον τον κόσμο, για να σταματήσει η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα πριν το 67, με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ,  όπως αποφάσισε το 2015 η Ελληνική Βουλή, αλλά όλες οι κυβερνήσεις έκτοτε αρνούνται να εφαρμόσουν, για να αποσυρθούν οι ελληνικές φρεγάτες και για να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, για να σταματήσει κάθε οικονομική - πολιτική - στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.