«Είμαστε η παράταξη και οι άνθρωποι που εγγυόμαστε την επόμενη ημέρα για τη Λάρισα. Με  αξιοπιστία λόγων και έργων, με αλληλεγγύη για όσους το έχουν ανάγκη, με ανάπτυξη για όλους, σε μια ανθεκτική και ασφαλής Λάρισα.» Αυτό ήταν το στίγμα της ομιλίας του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, για την επόμενη ημέρα και περίοδο της Λάρισας, στην εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό, εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων της Συμπαράταξης Λαρισαίων, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Λαμπρούλη, στο Φρούριο, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.  

Με αναφορές στο μεγάλο έργο ύψους 250 εκατ. ευρώ που έχει επιτελεστεί τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρθηκε στους στόχους της επόμενης περιόδου, ώστε η  Λάρισα να πρωταγωνιστήσει ως κεντρικός πόλος ανάπτυξης με κύριο χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια. Θέλουμε μια πόλη σύγχρονη, λειτουργική,  ανθεκτική, βιώσιμη, στην υπηρεσία του πολίτη.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, τόνισε ότι το έργο που έχει υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί την αφετηρία και το εφαλτήριο για την συνεχή ανοδική πορεία της πόλης την επόμενη περίοδο και με σαφή στόχο να πρωταγωνιστήσει ως κεντρικός πόλος ανάπτυξης με κύριο χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια.

Κάνοντας έναν σύντομο και περιεκτικό απολογισμό του έργου που έχει επιτελεστεί την προηγούμενη περίοδο, τόνισε ότι μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο κύκλο υποδομών που επιτρέπουν στη Λάρισα να κατακτήσει τη φυσιογνωμία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης με ανθρώπινο πρόσωπο. Υλοποιήθηκαν από το Δήμο και τη ΔΕΥΑΛ επενδύσεις ύψους €250.000.000. Δώσαμε προτεραιότητα στη βελτίωση στην καθημερινή ζωή της πόλης, με σχεδιασμό έργων, παρεμβάσεων και προγραμμάτων».

Αναφερόμενος σε σημαντικά και ενδεικτικά παραδείγματα του έργου που έχει γίνει ο κ. Καλογιάννης, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων που έχει αλλάξει την εικόνα της πόλης στα  170 χλμ αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης,  σε 14 συνοικίες και στις αντίστοιχες νέες ασφαλτοστρώσεις, ενώ αναφερόμενος και πάλι στις συνοικίες έκανε λόγο   νέες πλατείες και  παιδικές χαρές,  πολιτιστικά κέντρα ή κέντρα κοινότητας, νέο οδοφωτισμό καθώς και έργα που στοχεύουν στη σύνδεση των συνοικιών με το δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ζητήματα του σχέδιου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και το συνοδό θέμα της στάθμευσης, σημειώνοντας ότι το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης θα λειτουργήσει στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ νωρίτερα θα λειτουργήσουν τα περιφερειακά παρκινγκ. «Σε μια πόλη που τα αυτοκίνητα αυξάνονται συνεχώς, λόγω της ανάπτυξής της οφείλουμε να αντιληφθούμε την ανάγκη να αλλάξουμε, συμπλήρωσε ωστόσο ότι απόλυτη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή είναι η άμβλυνση του προβλήματος για τους μόνιμους κατοίκους στον κεντρικό τομέα και στη συνέχεια των επαγγελματιών και εργαζομένων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξωστρεφής, ανοικτή και ανθρώπινη πόλη 

Επίσης, ο Απ. Καλογιάννης τόνισε ότι η δημοτική αρχή και η Συμπαράταξη επένδυσαν και επενδύουν στον άνθρωπο, κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές στην άνθηση του πολιτισμού, στην κοινωνική πολιτική και στην αλληλεγγύη που είναι ανεπτυγμένη στην πόλη.

Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αφορούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την εξωστρέφεια της πόλης, αποτέλεσαν  μέρος της ομιλίας του δημάρχου με αναφορές στο Πάρκο των Ευχών, την Agrothessaly, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα με επίκεντρο το νέο δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας κ.α. 

Τα νέα έργα και οι προκλήσεις της επόμενης περιόδου

Οι προτεραιότητες της νέας θητείας για τη δημοτική αρχή, πέραν της ολοκλήρωσης των έργων που έχουν υλοποιούνται ή θα ξεκινήσουν άμεσα αφορά, όπως η ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου της πόλης και η ανακατασκευή της Ηρώων Πολυτεχνείου, το έργο διασύνδεσης και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, η ενοποίηση της περιοχής από το Αλκαζάρ και το άγαλμα του Ιπποκράτη μέχρι και το Μεζούρλο, δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας κ.α. 

Και συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι οι νέες προκλησεις της νέας περιόδου είναι εξαιρετικά σημαντικές με  χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα «Με  προγραμματισμό,  αξιοπιστία και υπευθυνότητα μπορούμε να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο την Λάρισα. Έχουμε το σχέδιο και την εμπειρία να αξιοποιήσουμε με το καλύτερο τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου και του νέου ΕΣΠΑ που ξεκινά, όπως αξιοποιήσαμε κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Φυσικά, από την ομιλία του δημάρχου δεν έλειψαν οι αναφορές στην πρωτόγνωρη κρίση που αντιμετώπισε η Λάρισα και όλη η Θεσσαλία. Ο κ. Καλογιάννης, μίλησε για πρωτόγνωρο φαινόμενο,  συμπληρώνοντας πως ο Δήμος Λαρισαίων ήταν παρών όπου και όποτε χρειάστηκε, εκπληρώνοντας με το παραπάνω τις υποχρεώσεις που πηγάζουν απο το σχετικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων.  «Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ποιος ή ποιοι έχουν  την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιων μεγάλων υποδομών. Οι Δήμοι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού, δεν έχουν τέτοιες αρμοδιότητες. Εμείς ήμασταν παντού, μέρα και νύχτα, κάθε ώρα και κάθε στιγμή όπου χρειάστηκε  και κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του φαινομένου. Αν και στη Λάρισα, είχαμε συγκριτικά τις μικρότερες επιπτώσεις από το φαινόμενο, οι πληγές που έχουν ανοίξει για πολλούς συμπολίτες μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Και για αυτό ως Δήμος σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης, ύψους των πληγέντων 6,1 εκατ. ευρώ. «Με την σοβαρότητα, την αξιοπιστία και τη υπευθυνότητα που διοικούμε το Δήμο μας , είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα σημαντικά αλλά  αναγκαία μέτρα για τους πληγέντες» . 

Αιχμές για την αντιπολίτευση 

 Δεν έλειψαν ούτε οι αιχμές κατά της αντιπολίτευσης από την ομιλία του δημάρχου Λαρισαίων, Στην πορεία προς τις εκλογές κάποιοι από τους διεκδικητές προσπαθούν να ακυρώσουν και να αμαυρώσουν το έργο μας. Ακούγονται πολλά, δεν θα διστάσουν. Όπως δεν δίστασαν να σύρουν το Δήμαρχο απολογούμενο, καταγγέλοντάς τον για τη συνεπή ενημέρωση των συμπολιτών μας τις μέρες της κρίσης.  Επένδυσαν στο διχαστικό λόγο και την τοξικότητα. Δεν τους ακολουθούμε.

Οι πολίτες, σε περιόδους κρίσιμες απαιτούν σοβαρότητα, απαιτούν σχέδιο, απαιτούν ενσυναίσθηση και γνώση των προβλημάτων. Και απαιτούν να συνεχιστούν οι αλλαγές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Καταλήγοντας και πριν την παρουσίαση των υποψηφίων της Συμπαράταξης, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην ευρύτητα της παράταξης που ηγείται, μιλώντας για πρωτόγνωρο, ενώτικο πετυχημένο και αυτοδιοικητικό εγχείρημα.