«Οργή και θυμηδία προκάλεσαν στους συνδημότες μας, δηλώσεις του δημάρχου Τεμπών κ. Γ. Μανώλη, ο οποίος βιάστηκε να συμπεράνει ότι «όλα βαίνουν καλώς», την ώρα που οι –άμεσες και έμμεσες- συνέπειες από την καταστροφική θεομηνία «Daniel» που έπληξαν τη Θεσσαλία, ήταν εμφανείς και στην περιοχή του δήμου Τεμπών.»

Αυτό σημειώνει τη δημοτική παράταξη «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» του δήμου Τεμπών με επικεφαλής τον υπ. δήμαρχο κ. Κων. Κολλάτο

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της, « ο δήμαρχος δεν αρκέστηκε στο γεγονός ότι ο δήμος ήταν «κομμένος» στη μέση, ούτε στο ότι αρκετά δημοτικά διαμερίσματα (Γόννοι, Ιτέα, Τέμπη,Σ.Σ. Ραψάνης, Καλλιπεύκη) ήταν και -αλλού- είναι ακόμη απροσπέλαστα, ούτε ότι είχε αποκοπεί η οδική σύνδεση με την Λάρισα επί μέρες. Για τον κ Μανώλη όλα βρίσκονταν υπό έλεγχο.

Οι ζημιές σε κατοικημένες περιοχές είναι τεράστιες. Σπίτια σε Τέμπη και Σ.Σ. Ραψάνης πλημμύρισαν και καταστράφηκαν.

Χιλιάδες στρέμματα ακτινιδίων και παραδοσιακών καλλιεργειών παραμένουν βυθισμένα στα νερά τού ποταμού και εκατοντάδες παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Δεκάδες επιχειρήσεις της περιοχής καθώς και πάνω από 3000 στρ. καλλιεργειών του Νέσσωνα και του Καλοχωρίου επλήγησαν από τα πλημμυρικά νερά, μετά το «σπάσιμο» του αναχώματος στο φράγμα της Γυρτώνης.

Αν αυτό έγινε με ανθρώπινη παρέμβαση, θα πρέπει να μας πληροφορήσει η δημοτική αρχή αν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση ή συνέβη εν αγνοία της. Κι αυτό γιατί στις επιχειρήσεις αυτές που έπαθαν τεράστιες ζημιές εργάζονται πολλοί κάτοικοι του δήμου Τεμπών, ενώ οι καλλιεργητές που επλήγησαν δεν μπόρεσαν να προφυλάξουν τουλάχιστον τα αγροτικά εργαλεία και μηχανήματά τους.

Η μικροοικονομία της περιοχής βυθίζεται κάτι πού θα φανεί με οδυνηρό τρόπο στο άμεσο μέλλον.

Εδώ και μέρες (από τις 6/9/2023) ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση τού Δ. Τεμπών προς τον Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ώστε να κηρυχθεί ο Δ Τεμπών στο σύνολο του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ποιές ήταν οι ενέργειες σας κ. δήμαρχε;

Μήπως ο προπηλακισμός τού προέδρου της κοινότητας Πυργετού πού απειλήθηκε ακόμη και με σύλληψη επειδή άκουσον-άκουσον τόλμησε να περάσει το ανάχωμα για να δείξει το μέγεθος της ζημιάς σε τηλεοπτικά συνεργεία , χωρίς την συγκατάθεση της Δ Αρχής;

Τόλμησε να δείξει τον όγκο των υδάτων τού Πηνειού πού πίεζε τo ανάχωμα στην περιοχή Παλαιοπύργου-Κουλούρας πού ευτυχώς άντεξε. Όλοι κατανοούν την μεγάλη ασπίδα πού αποτέλεσε το συγκεκριμένο ανάχωμα στην ορμή τού Πηνειού και των φερτών υλικών. Αν αυτό δεν ίχε επιτευχθεί οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες για τους παραλιακούς οικισμούς από Στόμιο μέχρι τους Ν. Πόρους.

Επομένως με την ύφεση των φαινομένων και την αυτοψία ειδικών εμπειρογνωμόνων,η ενίσχυση-διαπλάτυνση τού συγκεκριμένου αναχώματος θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα.

Δεν άντεξε όμως η κρεμαστή γέφυρα στο εκκλησίασμα της Αγίας Παρασκευής. Μια γέφυρα-θρησκευτικό σύμβολο αλλά και το σήμα κατατεθέν τού Δήμου καθώς περιλαμβάνεται στο λογότυπο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν επιστολές της Ιεράς Μητρόπολης για τον καθαρισμό της κοίτης τού ποταμού προς τις υπηρεσίες τού Δασαρχείου. Επί δυο ημέρες φιλοξενούνταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με σπασμένα δένδρα πάνω στη γέφυρα και η Δ. Αρχή δεν προέβη σε καμία ενέργεια.

Αλήθεια εκείνο το μεγάλο γερανοφόρο πού εκμισθώθηκε για την προβολή τού Δ Τεμπών-και καλώς πράξατε-ανεβάζοντας την φημισμένη πιανίστρια, δεν μπορούσε ναεπιστρατευτεί για την απομάκρυνση των σπασμένων δένδρων πού στην ουσία ασκούσαν πίεση στην γέφυρα κκ της Δ Αρχής;

Και αν δεν μπορούσατε να προβείτε σ´ αυτή την ενέργεια γιατί δεν αιτηθήκατε βοήθεια από την Πολιτική Προστασία;

Ίσως αν κάνατε κάποιες ενέργειες η γέφυρα-σύμβολο να βρισκόταν στη θέση της.

Αποδείξατε κ Δήμαρχε και κ.κ. της Δ. Αρχής ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε κρίσιμα ζητήματα και να προβείτε σε κρίσιμες επιλογές.

Τουλάχιστον όμως μην κοροϊδεύετε τους δημότες και την κοινή γνώμη με δηλώσεις σας ότι όλα «βαίνουν καλώς»!