Για την Κύπρο αναχωρούν τρία χορωδιακά σύνολα της Περιφερειακής ενότητας Λάρισας, όπου θα συμμετάσχουν στην ιστορική Εθνική Συναυλία «Ελευθερία 2024».

Οι χορωδίες “MusicArte” Μουσικού Συλλόγου Ελασσόνας, «Ευεστώ» του Δήμου Λαρισαίων και η μικτή χορωδία του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας «Η Ξηροκρανιά» υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του μαέστρου Κωνσταντίνου Μάτη, μετά από 3μηνη εντατική προετοιμασία, θα ενωθούν σε ένα από τα μεγαλύτερα χορωδιακά σύνολα παγκοσμίως, στην ιστορική συναυλία με αφορμή την θλιβερή συμπλήρωση των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί (1974- 2024), 50 χρόνων αγώνων και προσφυγιάς!

Πρόκειται για την μεγαλειώδη εθνική συναυλία "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024" που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 στο Κλειστό Στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» στη Λευκωσία σε διοργάνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Χορωδιών. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο και της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής.

Στην ιστορική συναυλία η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη μεγαλόνησο συμμετέχουν 2000 χορωδοί από 53 χορωδίες από κάθε γωνιά της Ελλάδος και της Κύπρου με τη συνοδεία της 200μελούς Ευρωπαϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

Θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων, αποσπάσματα από σπουδαία μουσικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και άλλων σπουδαίων συνθετών της ελευθερίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νικόλα Θεράποντος. Θα πλαισιώσουν σπουδαίοι Κύπριοι σολίστες τραγουδιστές, στρατιωτικές μπάντες, σύνολα πολιτιστικών και λαογραφικών ομίλων και σωματείων, οι οποίοι θα παρελάσουν μέσα στο στάδιο σε μια μεγαλειώδη τελετή έναρξης, εξυμνώντας την παγκόσμια έννοια της Ελευθερίας, τιμώντας τους αγώνες, την προσφυγιά, τις αξίες της Ελευθερίας.